A Red Bull 2014-ben és főleg 2015-ben komolyan küszködött a Renault motorjaival, de a francia gyártó 2016-ra összeszedte magát, az idei évre pedig még jobb erőforrást ígért.

A barcelonai teszteken ebből még nem sok látszott, a Red Bull viszonylag keveset ment, nem is volt túl gyors, ugyanakkor náluk, a Toro Rossónál és a gyári Renault-csapatnál is voltak meghibásodások. A Renault F1-es ügyvezetője, Cyril Abiteboul nem tagadja, hogy vannak problémák, de úgy véli, nagyon is versenyképes motort adtak Red Bullnak:

“Egyértelműen képesek lesznek a bajnoki címért küzdeni, mi pedig mindent megteszünk, hogy ez így is legyen, azaz hogy megbízható motorral kezdjenek már az első versenyen” – nyilatkozta a Motorsport.comnak.

A Renault a 2016-os verzióhoz képest körönként háromtizedes javulást tűzött ki az új motorral, amit Abiteboul szerint hoztak is. A teljesítményjavulás nem kérdéses.

“Úgy gondolom, teljesítettük, sőt talán túl is teljesítettük a célt, persze ez a megbízhatóságtól is függ. Teljesen új erőforrást hoztunk, nem csak a belsőégésű komponens hanem a hibridrendszer tekintetében is. Ez persze nagy kihívást jelent, főképp a megbízhatóságot tekintve, de nem ért minket meglepetés. Számítottunk rá, hogy lesznek nehézségek, és így is lett, de pozitívum, hogy nem a semmiért küszködtünk, megvan a teljesítmény, amikor elő akarjuk hozni. A teszteken ez nem történt túl gyakran, mert igyekeztünk óvni a motort, figyeltünk az alkatrészek élettartamára, de láttuk, hogy a megcélzott teljesítmény ott van a motorban.”

abiteboul_renault

A francia gyártó egyelőre még mérlegeli, milyen erőforrás-specifikációt vigyen a szezonnyitóra, ugyanis idén csak négy új motor áll a pilóták rendelkezésére, nem lenne jó rögtön meghibásodásokkal kezdeni.

“Melbourne-ben bármi megtörténhet, de mindent megteszünk, hogy csak jó dolgok történjenek. Úgy gondoljuk, hogy kézben tartjuk a dolgokat, azonban ezek az erőforrások annyira összetettek, hogy még jó néhány döntést meg kell hoznunk, amelyeken nemcsak az múlik, hol végzünk, hanem hogy egyáltalán eljutunk-e a célig. Kritikus időszak ez, fontos, most nagyon kell koncentrálni, semmit nem vehetünk biztosra.”