A Forma-1 sportügyeit felügyelő, és konkrétan a Forma-1-es világbajnokság védjegyével rendelkező Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) néhány évvel ezelőtt a Bernie Ecclestone-nal megkötött megállapodás alapján 1 százalékos tulajdonrészt szerzett az F1 kereskedelmi jogaiban.

A lépés szűkebb körben már akkor is meglepetést keltett, ugyanis az Európai Unió a 2000-es évek elején kikötötte, hogy a versenyjogi tisztaság érdekében a Forma-1 felügyeleti és üzleti oldalát határozottan külön kell választani, most pedig újra felmerült a kérdés.

Az FIA januárban jóváhagyta a Forma-1 jogainak eladását, a maga részvénycsomagjával pedig 79,5 millió dollárt keresett, ami a sportág pénzügyeivel, belső viszonyaival két éve foglalkozó EP-képviselő, Anneliese Dodds szerint komoly összeférhetetlenségi probléma, ami – a bevételek csapatok közti egyenlőtlen elosztásával együtt – EU-s vizsgálatot kíván.

A szervezet most éles hangon vágott vissza a szerintük “egyértelműen pontatlan vagy egyenesen rosszhiszeműen terjesztett információk” kapcsán:

“Az FIA bármely hatóság kérése esetén örömmel bizonyítja, hogy nem áll fenn összeférhetetlenség. (…) Az FIA a 2001-ben 100 évre megkötött megállapodások alapján csakis abban az esetben nem hagyhatta volna jóvá a kereskedelmi jogok eladását, ha az ellehetetlenítette volna, hogy a kereskedelmi jogok tulajdonosa ellássa a feladatát. Nyilvánvaló, hogy a Liberty Media bevásárlása nem hordoz ilyen kockázatot, ilyenre még csak nem is utalt senki.”

Az FIA a Forma-1-es bevételek csapatok közti elosztására is kitért: “A Forma-1-es világbajnokság pénzdíjait a kereskedelmi jogok tulajdonosa és az egyes csapatok között (2012-ben) megkötött kétoldalú szerződések alapján osztják ki. Az FIA nem ismeri ezen szerződések tartalmát.”