A Force India és a Sauber még tavalyelőtt tett panaszt az Európai Uniónál a Forma-1 bevételeinek egyenlőtlen elosztása miatt.

Az ügyet egy brit EP-képviselő, Anneliese Dodds karolta fel, aki legutóbbi jelentésében azt írta, “azonnali vizsgálat szükséges az F1-ben és a motorsportban tapasztalható versenyjogi aggályok miatt”. A Times szerint a jelentést a parlament gazdasági és pénzügyi bizottsága is támogatja.

“Az Európai Unió Tanácsát ugyan semmi sem kötelezi a vizsgálat elindítására, de a sikeres bizottsági szavazás kellő nyomást gyakorolhat” – írja a cikk szerzője, Rebecca Clancy, hozzátéve, hogy a végkimenetel akár 160 millió eurós (kis híján 50 milliárd Ft) büntetés is lehet.

Érdemes megjegyezni, hogy a mostani rendszer még az azóta nyugdíjazott Bernie Ecclestone kreálmánya, az F1-be nemrég megérkezett új tulajdonos, az amerikai Liberty Media az elmúlt időszakban többször is jelezte, hogy egyenlősíteni kívánja a bevételek elosztását, szakítani akar az egyes csapatoknak ilyen-olyan címeken kifizetett, több tízmillió dolláros bónuszokkal.