A Forma-1-ben az elmúlt pár évben egészen elharapózott az élversenyzők körében, hogy a mezőny végében autózók lekörözése előtt-közben a rádión a versenyigazgató Charlie Whitingtól követeljenek kék zászlós segítséget.

Kimi Räikkönen, Max Verstappen, Lewis Hamilton és főképp Sebastian Vettel hisztijei sokak számára visszatetszők, az elengedésre kényszerített pilóták versenyeit pedig tönkre is tehetik a kék zászlók, ezért valós igény mutatkozik az egész eltörlésére. Az F1 új sportszakmai vezetője, Ross Brawn szerint sem lenne ez rossz lépés.

“Ken Tyrrell (néhai csapattulajdonos és -főnök – a szerk.) híres volt arról, hogy azt mondta a versenyzőinek, senkinek se hagyják az előzést, még lekörözések esetén sem. Én úgy érzem, hogy izgalmas lenne kidobni a kék zászlókat. Egy mai élversenyző a futam alatt a rádión állandóan azt mondogatja, hogy adjanak neki kék zászlót, adjanak neki kék zászlót. Szabad utat akarnak, már egészen ráállt a mentalitásuk, pedig a korábbi években, amikor nem volt kék zászló, a versenyzők kénytelenek voltak előzni – az előzés pedig mindig bizonytalanságot teremt” – magyarázta.

ross_brawn

“Egyesek azzal érvelnek, hogy ez így nem tiszta verseny, az élen haladókat nem lenne szabad akadályozni, de szerintem már kezdjük túlszabályozni a versenyzést. Ahogy látom, a viták után az FIA is változtatott a büntetéseken, most már csak tényleg komoly kihágásnál lépnek közbe, és szerintem ez a helyes irány.”

“Természetesen ha valaki valami nagyon durvát, vállalhatatlan dolgot tesz, akkor reagálni kell, de hagyjuk, hogy legyen egy kis adok-kapok, ilyen a versenyzés. Verstappen például üdítő újdonságot hozott a Forma-1-be. Nagyon belemenős volt, felbosszantott egyeseket, de ilyen a versenyzés, pont ezt szeretnénk látni. Szerintem semmi igazán durvát nem csinált, szóval ebbe az irányba kellene mennünk.”