A múlt vasárnapi Abu-dzabi Nagydíjon Lewis Hamilton a sportszerűség határait feszegetve és a csapat haragját kivívva a lehető leglassabban vezetett csapattársa, Nico Rosberg előtt, bízva benne, hogy egy-két rivális beférkőzhet közéjük, ami aztán neki adja a bajnoki címet.

A taktikázás végül sikertelen volt, de az angol versenyző így is nagyon sok kritikát kapott, a Mercedesnél pedig egyelőre fontolgatják, milyen szankciókat alkalmazzanak az engedetlensége miatt. Azért nem mindenki véli úgy, hogy Hamilton hibázott, helytelenül cselekedett.

1979 Forma-1-es világbajnoka, Jody Scheckter szerint “nevetséges” lenne, ha a Mercedes megbüntetné az angolt: “A taktikázás ugyanúgy része a versenyzésnek, mint minden más, és más sportágakban is állandóan alkalmazzák.”

f1_abu_fut_27

A négyszeres világbajnok, volt csapattulajdonos Alain Prost szerint “szokatlan” volt, hogy ilyesmit láttunk a szezonzárón, de helytelennek nem tekinthető:

“Szabályokban nincs olyan, hogy a lehető leggyorsabban kell vezetni. Nem volt veszélyes, amit csinált, például nem féktesztelt a kanyarokban, sőt, jól csinálta, nagyon jól hajtotta végre a dolgot. Aggódtam, hogy az utolsó körökben valami piszkos dolgot, sportszerűtlenséget látunk, de nem így lett” – magyarázta a Canal Plusnak.

A Rosberghez közel álló, nyáron a német új Mercedes-szerződését tető alá hozó Gerhard Berger szintén nem látott elítélendő dolgot: “Nem volt sportszerűtlen. Sőt, azt mondanám, hogy Hamilton elég sportszerű volt. Meg kellett ezt húznia, és csinálhatta volna sokkal extrémebben is” – idézte a Tiroler Tageszeitung az egykori Benetton-, Ferrari- és McLaren-pilótát.

f1_abu_fut_21

Két aktív Forma-1-es is Hamilton mellé állt:

“Én azt mondom, minden pilóta valami ilyesmivel próbálkozott volna, még Nico is. Szerintem senkinek nincs alapja, hogy elítélje” – szögezte le a Toro Rossó-s Danyiil Kvjat az osztrák Servus TV adásában.

Csapattársa, Carlos Sainz is így nyilatkozott:

“Én is megtettem volna. Ha a világbajnoki cím megnyeréséről van szó, mindent meg kell próbálni – persze mindig a szabályok megtartásával, ahogy ő is tette. Végül is semmi szabálytalant nem tett, szóval én egyetértek Lewis döntésével. Ha ennél durvábban csinálja, az már sok lett volna, de szerintem pontosan addig ment el, ameddig lehetett, egy kicsit nyomás alá helyezte Nicót, hogy kiderüljön, bírja-e.”

Bestcars