A mercedeses Nico Rosberg 19 ponttal vezet csapattársa, a címvédő Lewis Hamilton előtt, így a német versenyzőnek komoly esélye van arra, hogy az utolsó előtti fordulóban, a ma délutáni Brazil Nagydíjon megnyerje a Forma-1 2016-os világbajnokságát. Nézzük meg, mi kell ehhez!

Az első, minimális alapfeltétel, hogy Hamilton előtt végezzen, hiszen ha kevesebb pontot szerez az angolnál, akkor értelemszerűen távolabb kerül a címtől, miközben Rosbergnek arra van szüksége, hogy a 19-ből 26 pontos előnyt csináljon, ami már a címvédő esetleges abu-dzabi győzelmével (25 pont) sem hozható be.

Rosberg sikeréhez a “legegyszerűbb” út a Brazil Nagydíj megnyerésén keresztül vezetne, hiszen az interlagosi 1. hellyel már akkor is megvan a +26 pont, ha Hamilton a 2. helyen ér be.

bajnoksag_1_2

Ha Rosberg a 2. Hamiltonnak a 4. helyen vagy annál hátrébb kell végeznie. Az angol 4. “csak” 25 pontos, egy futamgyőzelemnyi előnyt adna a németnek, azonban a pont- és győzelmi egyenlőség esetén alkalmazott visszagöngyölésben épp az interlagosi 2. hely adná Rosbergnek a címet.

Ha Rosberg a 3. lesz, Hamilton legfeljebb a 6., ha az éllovas a 4. csapattársa maximum a 8., ha a német az 5., az angol legfeljebb a 9. lehet, míg a rosbergi 6. pozíció esetén Hamilton csakis egyetlen pontot szerezhetne (10.), hogy ma dőljön el a cím sorsa.

Abban az elég valószínűtlen esetben, ha Rosberg valamiért mindössze egy 7. helyet hoz, Hamilton pedig nem szerez pontot, az előnye 25 pontra nő, de Abu-Dzabiban még nyitott lesz a verseny, hiszen Rosberg nullázása és Hamilton győzelme esetén pont- és győzelmi egyenlőség lépne fel, indulhatna az alacsonyabb helyezések visszagöngyölítése – ahogy minden más kombinációnál is, ha a német nem a 2. hellyel éri el a 25-ös előnyt – és így az év folyamán szerzett több 3. helyezésével a háromszoros bajnok megvédené a címét.

bajnoki_matek

A magyar idő szerint 17 órakor kezdődő Brazil Nagydíjon Hamilton indul a pole-ból, Rosberg a 2. helyről. Az interlagosi futamok történetében mindkét pozícióból 13-13 alkalommal nyertek eddig. A Brazil Nagydíjon tavaly és tavalyelőtt is Rosberg győzött, míg Hamilton még sosem állhatott a dobogó legfelső fokára a Sao Pauló-i pályán.