A vasárnapi Brazil Nagydíj eldöntheti a 2016-os Forma-1-es világbajnokságot, ha Nico Rosberg győz a futamon, akkor övé a cím.

Az első edzés azonban nem a németnek kedvezett, az élen csapattársa, a címvédő Lewis Hamilton zárt, Rosberg csak a 3. lett, még a Red Bull-os Max Verstappen is befért közéjük. A holland kevesebb egy tizeddel volt csak lassabb a Mercedes angoljánál, egy ügyes, szélárnyékos körrel futott kiemelkedő kört.

Utánuk Daniel Riccardo, majd a Williams-szendvicsbe fogott Force Indiák következtek, a két Ferrari-pilóta csak a 9-10. helyen zárt, ők azonban nem tették fel a lágy gumit a délelőtti gyakorláson.

Sebastian Vettelnek a vége előtt volt egy kipördülése, de nem volt komoly az eset.

Hátrébb a Haasnál és a Renault-nál is ifjonc vezetett, az amerikai csapat újra a Ferrari-nevelt Charles Leclercet küldte pályára – az év végén távozó Esteban Gutierrez autójában –, míg a franciáknál az orosz Szergej Szirotkin vezetett, igaz, nem sokáig, műszaki hiba miatt fél óra után kiállt.

braz_f1_edz_02

A Toro Rossónál valami nem volt rendben, ugyanis Carlos Sainznak és Danyiil Kvjatnak is volt egy-egy defektje, a Pirelli az elsődleges vizsgálatok alapján azt közölte, hogy nem az abroncs volt a hibás.

Hamiltonra visszatérve: a címvédőnek volt egy véleményes húzása, amikor a bokszutca-bejáratnál átvágta a záróvonalat. Nem nagy dolog, azonban ha ezért megrovást kap, az a harmadik lesz idén, ami 10 helyes rajtbüntetéssel jár – ez most nagyon nem hiányozna neki.

braz_edz_01