A Forma-1-ben idén mutatkozott be a Haas F1, az amerikai csapat az új belépők szokásos teljesítményét messze felülmúlva azonnal komolyan vehető alakulat lett.

Bár az amerikai csapat jelenléte jó dolog a Forma-1 szempontjából eddig korlátozottan kiaknázott amerikai piacon, a növekedéshez több USA-beli futam és hazai versenyző is kellene.

A Haasnál idén a francia Romain Grosjean és a mexikói Esteban Gutierrez vezet, és az alapító-tulajdonos, Gene Haas azt mondja, nem is tervezik, hogy a közeljövőben az állampolgárság alapján válasszanak pilótát:

“Ha mindent Amerikából akarnánk megoldani, se elég pénzünk, se elég időnk nem lenne semmire. Mi versenycsapatot akarunk építeni. Ha feltűnik egy megfelelő háttérrel rendelkező pilóta, aki alkalmas a Forma-1-re, akkor természetesen komolyan megfontolnánk a lehetőséget. De egyelőre nincs (amerikai) F1-es pilóta” – mondta az alapító-főnök a hétvégi Amerikai Nagydíj előtt.

“Mindig a tapasztalatot keressük. Most veszítettünk el két nagyon tapasztalt pilótát (Felipe Massát és Jenson Buttont – a szerk.), a piacon elérhető fiatalok pedig nem igazán rendelkeznek tapasztalattal. Sokan vannak, de mindannyian kockázatot jelentenek. Sokan mennek jól a GP3-ban, a GP2-ben, jól is kvalifikálhatnak, de a Forma-1-es versenyzés egészen más tészta” – magyarázta.

barc_teszt_02_13

A legutóbbi amerikai Forma-1-es pilóta Alexander Rossi volt, aki néhány évig a Lots/Caterham tesztelőjeként dolgozott, majd a Marussia/Manornál öt futamon versenyzett is tavaly, de ő idén szerencsét próbált az Indycarban, újoncként megnyerte az Indy 500-ast, ezért úgy döntött, marad is az otthoni szériában.