A nagycsapatok 2017-es pilótafelállása rendezett, de középmezőnyben még váratnak magukra a mozgások.

A két főszereplő jelenleg a Force Indiá-s Nico Hülkenberg és a williamses Valtteri Bottas, mindkettejük esélyes arra, hogy a Renault-nál folytassa, a korábbi csapatuktól való távozás pedig másoknak adna lehetőséget.

Bottas állítólag készen áll arra, hogy egy újabb évre aláírjon a Williamsszel, azonban a 2017-re Felipe Massát egy 18 éves újonccal, a kanadai Lance Stroll-lal pótló brit csapat hosszabb, három évre szóló szerződést szeretne vele.

“Bottas nélkül nagy bajban lennének, ugyanis nincs igazi vezéregyéniség pilóta a piacon” – mondta egy névtelenséget kérve nyilatkozó csapatvezető a Williams helyzetéről.

renault_f1

Az utóbbi napokban amúgy nem is Bottast, hanem Hülkenberget emlegetik favoritként a Renault-val kapcsolatban. A németnek ugyan szerződése van a Force Indiával, de úgy tudni, a csapat tartozásai miatt lehetősége lenne távozni. A silverstone-i alakulat hozzáállása ellentmondásos.

“Nincs ügy, koholmány az egész. Senki nem keresett meg minket semmilyen formában, amennyire mi tudjuk, két szerződtetett pilótánk van a jövő évre” – szögezte le még Szuzukában a helyettes csapatfőnök, Bob Fernley.

“Ostobaság lenne maradásra kényszeríteni egy pilótát, ha nem akar nálunk versenyezni. De úgy gondolom, hogy hiba lenne Nico részéről az átigazolás. Mi a negyedik helyen állunk a bajnokságban – hol is tart a Renault?” – mondta a csapat ügyvezetője, Otmar Szafnauer.

aus_gp_23

A Motorsport egy másik, meg nem nevezett Force Indiá-s bennfentest idéz, aki viszont azt mondja, simán elengednék Hülkenberget:

“Nico túl jól szolgált és túl lojális versenyző volt ahhoz, hogy most az útjába álljon a csapat. Ha most, 29 évesen lehetősége van, hogy egy gyári csapatnál megcsinálja a szerencséjét, miért is akadályoznánk?”

A Renaultnál a tapasztalt pilóta mellett szinte biztosan az idén a Manornál tanuló Esteban Ocon kap majd lehetőséget, míg a Force India a másik manoros Mercedes-ifjoncot, Pascal Wehrleint, esetleg a Red Bulltól valószínűleg elbúcsúztatott Danyiil Kvjatot választhatja, azonban az erős szponzori csomagokkal rendelkező Felipe Nasr, Kevin Magnussen, Jolyon Palmer és Esteban Gutierrez is a piacon van vagy lehet hamarosan, számtalan kombináció elképzelhető.