Fernando Alonso felfedezője, volt renault-s főnöke, “második apja” és menedzsere, Flavio Briatore egy friss interjúban elismerte, hiba volt a kétszeres világbajnokot a McLaren-Hondához irányítania.

Alonsónak öt idény után, 2014-re fogyott el a türelme a Ferrarinál, úgy érezte, hogy az olasz csapattal csak örök második lehet, míg a McLarenhez gyári partnerként visszatérő Honda lehetőséget nyújt majd arra, hogy a csúcsra érjen.

“Úgy gondolom, hogy a Ferrari volt a legkedvesebb csapata. Azonban egy időben már annyian mondtak mindenfélét, hogy az elviselhetetlenné vált. Nem a csapatvezetésről van szó, hanem a szóbeszédekről. Sokan kritizálták Fernandót azért, mert nem ér el nagyobb sikereket, pedig az autó arra sem volt alkalmas, hogy a második sorba kvalifikáljon, ő viszont mégis felrángatta oda. 2010-ben, Abu-Dzabiban világbajnok is lehetett volna, ha nem tolják el a stratégiát” – magyarázta a 66 éves olasz.

briatore

Briatore sajnálkozva ismerte el, hogy rossz döntés volt a McLarenhez való átszerződés, Alonso már amolyan luxus-levezető éveket tölt a brit csapatnál.

“Nemrég egy újságíró feltette a kérdést, hogy győz-e még valaha Fernando, és mindenki nevetett. Alonsónak komoly szerződése van a McLarennel, úgy gondoltam, hogy a Honda mostanra versenyképes lesz. Egy kicsit az én hibám is a dolog, én azt javasoltam neki, hogy írjon alá velük, mert bíztam benne, hogy a McLaren gyorsan magára tud találni. Az eredmények viszont magukért beszélnek…”

Alonso 2016-ban hét futamán két alkalommal végzett a top10-ben, 18 pontjával a 13. helyen áll a bajnokságban. Szerződése 2017 végén jár le a McLarennél.