A hétvégén megrendezik a Forma-1 történetének első azerbajdzsáni versenyét, a főváros Baku utcáin rendezendő Európa Nagydíjat.

Mivel a kaukázusi országnak elhanyagolható motorsporthagyománya van, az F1-es nagydíj egyértelműen presztízsverseny, a cehet az állam állja, bízva az országimázs javulásában.

Az autoktrata Alijev-rezsim természetesen nem is spórol, az ifjúsági és sportminiszter Azad Rahimov állítása szerint 66,3 millió dollárnak (19 milliárd Ft) megfelelő összeget költöttek a szervezésre és az utcai pálya kialakítására, azonban a jegyeladásokból mindössze 1,3 millió dollár (362 millió Ft), azaz a ráfordítás alig 2 százaléka folyt be.

A minisztérium adatai szerint a jegyek mindössze 30 százalékát vásárolták külföldiek, 70 százalékát a helyiek vitték el.

Ez így bizony elég sovány, persze nem szabad elfelejteni, hogy a földgázkitermelésből származó pénzekből bőven futja, a jegyeladások mellett pedig a turisztikai reklámérték, az idegenforgalmi bevételek, a közvetett, hosszabb távú gazdasági haszon később ellensúlyozhatja a papíron egyelőre igen negatív mérleget.