A Honda Forma-1-es visszatérése katasztrofálisan sikerült, a McLarenben ülve Fernando Alonso és Jenson Button már annak is örülhetett, ha az autó nem robbant le, a pontszerzés pedig ünnepnapot jelentett számukra 2015-ben.


A McLaren versenyképtelensége elsősorban a félretervezett Honda-motorból fakadt, de 2016-ra lecserélik a turbót és kijavítják hibridrendszert, ami biztosan javulást hoz majd. Persze ahhoz, hogy érdemi előrelépés történjen, minimum két másodpercet kellene javulni, de Alonso továbbra is hisz benne, hogy ez sikerülhet a tél folyamán.
“Továbbra is így gondolom, szerintem még többet is gyorsulunk. Minden téren javulunk, idén ugyanis nem is mindig foglalkoztunk az autó optimalizálásával. Mostanra már világosabban látjuk az autó erősségeit, és azt, hogyan lehet azokat még jobban kiaknázni.”
“Tisztában vagyunk vele, hogy elsősorban az erőforrás fogott vissza minket, így az autó tekintetében nem is lesznek radikális változások. Azt is tudjuk, hogy mekkora volt a lemaradásunk a többiekhez képest az egyeneseken, szóval ha alkalmazzuk a megoldásainkat és minden klappol, akkor jelentősen javul a köridőnk.”
F1: Alonso szerint két másodpercet ugrik a McLaren-Honda 3


“Nagyon jó, logikus megoldásaink vannak, amik a motivációnkat is fenntartják, úgy gondoljuk, hogy 2016-ban már egészen más lesz a kép. Nehéz időszakunk volt (2015-ban), de szerintem tanultunk belőle. Egységben, harmonikusan dolgoztunk végig, ami pozitívum, a negatívumot az eredmények jelentették.”
Alonso is elismeri, hogy az összes rivális is gyorsulni fog, de meggyőződése, hogy a McLarennél még nagyobb a fejlődési tér.
“Mindenki gyorsabb lesz fél-egy másodperccel. Mivel mi két másodperccel voltunk lemaradva, több is kell majd, mint fél vagy egy másodperc, de a motorral nagy potenciált aknázhatunk ki.”