Fotó: Europress

Fotó: Europress

2013. december 29-én érkezett a hír, hogy a Forma-1-ből 2012 végén, a Mercedestől visszavonult Michael Schumacher síbalesetet szenvedett a franciaországi Meribelben.
Az első tudósítások alapján úgy tűnt, hétköznapi bukásról volt szó, de pár óra alatt kibontakozott a szomorú valóság: a hétszeres világbajnok súlyos, életveszélyes agysérülést szerzett, amikor a kijelölt pálya mellett néhány méterrel, viszonylag kis sebesség mellett egy sziklának csapódott.
A lausanne-i kórház, itt zajlik a rehabilitáció Fotó: Europress

A lausanne-i kórház, itt zajlik a rehabilitáció Fotó: Europress

A lausanne-i kórház


Az egykori Benetton-, Ferrari- és Mercedes-pilótát a grenoble-i kórházba szállították, két napon belül két életmentő műtéten esett át, majd egészen áprilisig kómában feküdt. Négy hónap után ugyan részlegesen visszanyerte tudatát a legenda, át is szállították Svájcba, a lausanne-i egyetemi klinikára, ahol szeptemberig ápolták.
Az átszállítás egyik furcsa mellékszála volt, hogy egy férfi ellopta az F1-es legenda zárójelentését, amelyet nagy pénzért próbált elsütni különböző sajtóorgánumoknak, de nem járt sikerrel. A rendőrök végül az adattolvaj nyomára akadtak, aki a rendőrségi őrizetben később öngyilkos lett.
Két éve küzd Michael Schumacher 4
A Schumacher-birtok kapuja


Schumacher tavaly ősz óta a család svájci birtokán, egy számára felépített miniklinikán lábadozik, ahol mintegy 15 fős, szigorú titoktartásra kötelezett egészségügyi stáb foglalkozik az ellátásával.
A család és a menedzser, Sabine Kehm a hazaszállítás óta nem közölt érdemi információt milliók kedvencéről, a különböző német és olasz lapokban bukkan fel időnként ilyen-olyan, megállapíthatatlan hitelességű részlet.
Az elmúlt bő egy évben arról lehetett hallani, hogy a 46 éves exversenyző alaposan lefogyott – 45 kg-ot emlegettek -, beszélni nem képes, de érzékeli a külvilágot, szem- és fejmozgásokkal reagálhat. Járásra, komolyabb mozgásra valószínűleg nem képes, bár a német Bunte a múlt héten azt dobta be, hogy orvosai, ápolói segítségével naponta néhány lépést is megtesz – ezt viszont kategorikusan cáfolta Kehm.
A család igen szűk kört enged csak Schumacher közelébe: Jean Todt, Ross Brawn és Felipe Massa bevallottan meglátogatta már néhányszor, talán Sebastian Vettel is járt nála, azonban az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone, volt benettonos főnöke, Flavio Briatore, a Ferrari korábbi elnöke, Luca di Montezemolo nem is szeretné a jelenlegi állapotában látni a németet, míg korábbi menedzserét, Willi Webert pedig egyenesen nem engedi hozzá Schumi felesége, Corinna.
Két éve küzd Michael Schumacher 5


Míg a 47. születésnapját öt nap múlva “ünneplő” Michael Schumacher továbbra is azért küzd, hogy legalább részlegesen visszatérhessen a normális életbe, fia, a 16 éves Mick idén formaautós karrierbe kezdett, a német Formula 4-es bajnokságban szerepelt – hullámzó teljesítménnyel. A kis Schumi jövőre egy lépcsővel feljebb, a Forma-3-as Európa-bajnokságban folytathatja.