Lewis Hamilton a Stuttgarter Zeitung egy rendhagyó, gyerekek kérdéseiből álló interjúban árulta el, hogy diszlexiás. A 30 éves pilóta akkor tért ki erre, amikor az iskolai éveiről beszélt.
“Diszlexiásként eléggé küszködtem, emellett sok pénteki óráról is hiányoztam a hétvégi versenyek miatt. Számomra nem volt nagy élvezet a suli” – magyarázta. 
A kérdésre, hogy szerinte miben tehetségesebb ő, és miben csapattársa, Nico Roserg, így felelt: “Nehéz ezt elmagyarázni. Nico jó az autó beállításában, gyakran ráérez, hogy milyen irányba kellene fejleszteni. Nekem a fékezés az erősségem, egészen későn merek fékezni. Szóval vannak különbségek.”
A háromszoros világbajnok Mercedes-pilóta a Forma-1-es pályafutása utáni terveiről így beszélt: “Amikor kiszállok, hátat fordítok majd a versenyzésnek, ez biztos. Szeretem a gyerekeket, szeretnék iskolákat építeni a szegényebb gyerekeknek, ahol jó oktatást kapnának, megtanulnának játszani valamilyen hangszeren, hiszen saját tapasztalatból tudom, hogy milyen nehéz lehet az iskola.”

Diszlexia

A diszlexia a nyelvvel, a beszéddel és az olvasástanulással kapcsolatos részképességzavar. Fő tünete az olvasási képesség elmaradottsága az életkor, iskolázottság és intelligencia alapján elvárható szinttől. Problémát okozhat a betűk, szavak és számok felismerése, leírása, a leírt betűket felcserélhetik, vagy ellenkező irányban olvashatják. Az olvasott szöveget nehezen és hibásan idézik vissza, lényegét nem tudják visszaadni. A diszlexiának – olvasási zavarnak -, de a diszgráfiának, a diszkalkuliának, azaz a részképesség zavarainak is, az egyik kiváltó oka látásszervi zavar, látóidegpálya-rendellenesség.

A diszlexia nem betegség, hanem inkább a gondolkodás, az észlelés és a tanulás, tehát általában az információfeldolgozás egy más formája. Köszönhetően az eltérő gondolkodásmódnak a diszlexiások egy része egyes területeken az átlagnál sokkal tehetségesebb. Ezek az eltérések a diszlexia kezelése után is megmaradnak.

Forrás: Wikipédia