Bár gyerekkorukban barátok voltak, és fiatal felnőttként, a Forma-1-ben is jó viszonyban maradtak, a Mercedesnél csapattársakként eltöltött három évben Lewis Hamilton és Nico Rosberg viszonya megromlott.
Fel van adva a lecke


A bajnoki csatát hozó 2014-es és ’15-ös idényben egyre több összezördülés, balhé volt a két pilóta között, amire a szezonzáró után a csapatfőnök, Toto Wolff meglepően egyenes, fenyegető hangnemben reflektált. A pilótacsere is a lehetőségek között van.
“Küszködünk azzal, hogy miközben az egyik versenyzőnk győz vasárnap, a másik mindig kiborul, ez pedig a csapaton belül is érezteti a hatását. Ennek véget kell vetni” – nyilatkozta a Motorsport.comnak.
“Eredetileg úgy döntöttünk, hogy két egyenlő képességű pilótát küldünk pályára, hogy ezzel is gyorsabban, eredményesebben fejlődjön a csapat, három évvel ezelőtt nagyon is tudatosan választottuk ezt az utat. Azonban meg fogjuk gondolni, hogy a jövőben is ez-e a legjobb irány a csapat számára. A csapat sikerének egyik alapvető eleme a versenyzői jellem, személyiség. Ha úgy látjuk, hogy nem lehet közös álláspont, konszenzus, filozófia, akkor meggondolhatjuk a versenyzői felállást.”
Nem jó, ha Rosberg nyer, az se, ha Hamilton


A kérdésre, hogy ezek szerint a Mercedesnél is bevezetik-e az els számú versenyző intézményét, Wolff így felelt: “Úgy gondolom, hogy nagyon fontos, hogy gyors és tehetséges pilóták üljenek az autóban, azonban az is lényeges, hogy kedves emberekkel dolgozzunk.” 
“Sok minden történik a színfalak mögött, bár szerintem a csapat erősebb, mint valaha. Nagy az egység, de a pilóták problémás viszonya ez egyik gyenge pontunk, ami nem jó. A legnagyobb erősségünknek és a legnagyobb gyengeségünknek is a csapattagok karakterét mondanám. A leggyengébb pontunk a versenyzők egymással és néha a csapattal bírt viszonya.”
Az elmúlt két évben kétszer bajnoki címet szerző Lewis Hamilton hosszas, nehézkes tárgyalások után idén tavasszal hosszabbított a Mercedesszel, 2018-ig maradhat, Rosberg jelenlegi szerződése viszont 2016 végén lejár – valószínűbb, hogy ő távozik, ha arra kerül a sor.
A hétvégén ezt pedzegette az egykori Ferrari- és Toyota-pilóta, a finn MTV3 szakkommentátoraként dolgozó Mika Salo is:
“Nico nehéz helyzetben van. Gyors, néha még Hamiltonnál is gyorsabb, de továbbra sem tudott bajnoki címet nyerni. Ha jövőre sem győz, lehet, hogy mennie kell” – mondta, majd a Toto Wolff által menedzselt Valtteri Bottast nevezte meg az egyik lehetséges utódként.
Talán Wehrlein a fő esélyes 


“A jövő év nagyon fontos lesz Valtterinek. Nem engedhet meg magának a tökéletesnél rosszabb évet, és bíznia kell abban, hogy valami jobb lehetősége nyílik azután. A legvalószínűbb opció a Mercedes lehetne – ott aztán a bajnoki sikerek lehetősége is megnyílna előtte.”
Bottas mellett természetesen a Toro Rossónál idén remekül bemutatkozó Max Verstppen is a Mercedes listáján szerepelhet, a Force Indiánál megbízhatóan szereplő német, Nico Hülkenberg sem lenne rossz második számú pilóta, valamint a DTM-bajnok ifjoncról, a Mercedes tartalékosaként alkalmazott Pascal Wehrleinról sem szabad megfeledkezni 2017-re.