Fernando Alonso a mezőny végéből indulva rögtön az első kanyarban ütközött a lotusos Pastor Maldonadóval, amiért a spanyol a versenyen bokszutca-áthajtásos büntetést kapott, majd a leintést követően az Abu-Dzabi Nagydíj versenybírói még két büntetőpontot is kiosztottak neki. 
A kétszeres világbajnok tajtékzott, amiért az általa egyszerű versenybalesetnek vélt incidensért ilyen szigorúan bántak vele.
“A szokásos FIA-dolgok: látjuk a félig üres lelátókat itt és a többi pályán, más versenyszériák, mint a WEC (tartóssági vébé) és a MotoGP beelőznek minket, mi meg a motorok hangosításával foglalkozunk? Kellene már egy kis józan gondolkodás! Elég furcsa, hogy én kapok bokszutca-áthajtást, miután nekem jön egy másik autó, elég egyedi megközelítés ez szerintem. Az F1-nek el kellene gondolkodnia, hogy az autók hangja, vagy valami más jelenti-e a problémát, mi miatt van egyre kevesebb nézőnk” – magyarázta dühösen a végül a 17. helyen beérő mclarenes.
“Egy ilyen idényben főképp el kellene gondolkodni, hogy mit is csinálnak, ugyanis a WEC-ben és a MotoGP-ben és más, szórakoztatóbb kategóriákban nem látok ilyesmit. Sok dolgot meg kellene vizsgálnunk, többek között kiszámítható büntetésekre van szükség, egy kis józan gondolkodás, fair megközelítés kellene!”
A 2016-ban esetleg szabadságra vonuló Alonso a rajtnál történt incidens után gyakorlatilag csak tesztelt a Yas Marna pályán, bízik benne, hogy legalább hasznos adatokat gyűjtöttek:
“Pont amikor sikerült jól rajtolnom, jön valaki hátulról és tönkre vágja a futamomat. De legalább véget ért ez az idény. Tiszta pályán futhattam, teszteltem. Mindig is mondtuk, hogy a futamok számunkra tesztek, a mai pedig tökéletes volt, semmi csata az egész futam alatt, remélem, hogy jó adatokat gyűjtöttünk.”
A stewardok a verseny alatt egyszer megbüntették a másik mclarenest, Jenson Buttont erőszakosan megelőző Max Verstappent is, de az 5 másodperces időbüntetés után a futamot követően a Toro Rosso ifjonca a kék zászlók figyelmen kívül hagyása miatt még egy bokszutca-áthajtást (utólag +20 mp) és két büntetőpontot is kapott. A 16. lett.