A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone az austini hétvégén mondta el, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) hamarosan pályázatot hirdet, hogy a Forma-1-es csapatok a jelenlegi, nagyon drága turbós V6-os hibridek mellett olcsóbb motorokhoz is juthassanak.
Az FIA hétfőn késő este közleményben megerősítette ezt, sőt azt is elárulták, hogy a Ferrari vétója miatt van szükség a lépésre, ugyanis az olasz gyártó torpedózta meg a jelenlegi motorok ármaximálási  – 12 millió dollár a friss, 8 millió dollár az előző évi motorokért – tervét.


“A FOM-mel (Ecclestone-nal – a szerk.) egyetértésben az FIA a Stratégiai Munkacsoport legutóbbi ülésén felvetette a klienseknek kínált motorok és sebességváltók árának maximálását. A nagy többség meg is szavazta az elképzelést, azonban a Ferrari úgy döntött, hogy él az F1 irányítását leíró dokumentumokban régről elismert vétójával. A Forma-1 érdekében az FIA úgy döntött, nem támadja jogi úton a Ferrari vétóját” – írta az FIA, hozzátéve, hogy ezért 2017-re alternatív erőforrás bevezetését tervezik.
“Az FIA konzultációt kezdeményez az összes érdekelt féllel egy kliensmotor 2017-es bevezetésének lehetőségéről. A konzultációk után pályázatot hirdetünk olyan erőforrásokra, amelyek a jelenlegieknél lényegesen olcsóbbak lehetnek.”
Bár az elmúlt napokban 2,2 literes dupla turbós V6-osokról lehetett hallani, a felügyelőszervezet közleménye nem említett konkrétumot az új motorok technikai specifikációit illetően.