Bár a Mexikóban tomboló Patrícia hurrikán miatt Texasban is szakad az eső, Austint, a környékbeli utakat és a pálya környezetét is elárasztotta a víz, a hatóságok pedig mindenkit az otthonmaradásra intettek, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) arról értesítette a csapatokat, hogy megtartják az Amerikai Nagydíj harmadik, szombat délelőtti szabadedzését.
A Circuit of the Americas a biztonság érdekében nem nyitotta meg a kapuit, nézők nem lesznek.
Az FIA azért tartja fontosnak a szabadedzést, mert kvalifikáció híján – ilyen időben nagy az esélye, hogy elmarad – a harmadik szabadedzés eredménye alapján alakul ki a rajtsorrend.
Az FIA hosszú hallgatás után öt perccel a kezdés előtt hivatalosan is megerősítette, hogy elindul az edzés, de az autókra kizárólag extrém esőgumikat rakhatnak fel a csapatok.
A szabályok nem rendelkeznek arról, hogy kvalifikáció és harmadik edzés nélkül hogyan alakul a rajtrács, a stewardok saját belátásuk alapján dönthetnek erről, de valószínűleg az első szabadedzés végeredményét, vagy a bajnokság sorrendjét veszik alapul, ha szükséges.
Jegyezzük meg, hogy Jules Bianci tavalyi, esős Japán Nagydíjon történt, a pilóta későbbi halálához vezető balesete fényében igen merész döntés az FIA-tól, hogy a pályára kényszerítik az autókat.
(Nyitóképünkön a 9.30-as – magyar idő szerint 16.30 – állapotok.)