A Forma-1 fejesei a színfalak mögött jó ideje tárgyalnak arról, hogyan lehetne izgalmasabbá és nézőbarátabbá tenni a versenyhétvégéket, és bár részleteket nem tudni, az ötletek között ott van a szabadedzések átszervezése, lerövidítése, vagy akár ejtése, a kvalifikációs futam rendezése és a fordított rajtsorrend is.
A hamarosan háromszoros világbajnok Lewis Hamilton bármilyen változtatást támogat, ő egyértelműen úgy érzi, hogy unalmasak a hétvégék. A szabadedzések “feleslegességét” igazolja például, hogy az Orosz Nagydíjon takarítás, eső, balesetek miatt nem történt érdemi munka.


“Biztos vagyok benne, hogy mindenki unta, ha odakapcsolt és nézte, hiszen semmi sem történt. A tévéseknek, és nekünk, a versenyzőknek, szerelőknek, mérnököknek is unalmas volt. Nekem is elúszott egy F1-es vezetési lehetőségem, elhihetik, hogy nem örültem. Minden egyes nap áldás, amikor vezethetek, szóval szívás, ha nem jön össze.”
“Forma-1-rajongóként én 1000 százalékosan támogatnám a változtatásokat. Amióta kilenc évé itt vagyok, gyakorlatilag ugyanúgy zajlik minden csütörtök, péntek, szombat és vasárnap. Az időmérő változott egy kicsit, de összességében tök ugyanaz a formátum.”
“Szerintem nem lenne rossz, ha valamelyik hétvége valami szuperhétvége lenne, a következő pedig megint valami más, mondjuk változó rajtsorrenddel vagy tudomisén. De mindenképp jó lenne, ha tudhatnánk, hogy nem mindig ugyanaz jön.”
A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff ugyanakkor figyelmeztet, hogy bár folynak a megbeszélések, de mindenki számára kielégítő megoldást nehéz találni.
“Foglalkozunk a témával, de őszintén nem tudom, hogy mi lenne a jó: legyen kvalifikációs futam, fordított rajtrács? Akármi is kerül szóba, amikor a nagyközönség értesül róla, kiakadnak, és azt mondják, hogy megőrültünk a Stratégiai Munkacsoportban.”