A Red Bull jó ideje eldöntötte, hogy nem kívánja kitölteni a 2017-ig tartó Renault-szerződését, a lehetőségeiket azonban elég rosszul mérték fel, ugyanis sem a Mercedes, sem a Ferrari nem ugrott, hogy motort szállítson neki.
Amikor Szocsiban világos lett, hogy a Ferrari sem adja meg nekik a gyári specifikációjú motort 2016-ra, reális lehetőséggé vált a kiszállás, hacsak valahogy nem sikerül rendbe hozni a kapcsolatukat a Renault-val.


A Red Bull fő tervezője, Adrian Newey hétfőn azt állította, hogy erre nem lát sok esélyt, a kilátástalan helyzetükért pedig – a csapatfőnök Christian Hornerhez hasonlóan – a “gyáva” Mercedest és Ferrarit okolta.
“Valószínűleg ki fognak szorítani minket a Forma-1-ből – a Mercedes és a Ferrari félt motort adni. Sajnos a kapcsolatunk a Renault-val szinte már javíthatatlan, túlságosan megromlott a házasság, szóval egyszerűen nincs erőforrásunk.”
A mérnökzseni szerint amúgy a kapcsolat helyreállítása sem lenne elég, a Renault-nak hatalmas javulást kellene produkálnia ahhoz, hogy a Red Bull számára értelme legyen a Forma-1-es részvételnek.
“Javulásra lenne szükség, de eddig sajnos nincs világos elképzelés arra, hogyan is lehetne ezt elérni. A Red Bullnak nem szabadna olyan helyzetbe kerülnie, hogy csak a részvételért van az F1-ben.”


Bár úgy hírlik, hogy a Toro Rosso megkaphatná a Ferrari 2015-ös erőforrását a jövő évre, a Red Bull motorsportfőnöke, Helmut Marko figyelmeztetett, hogy dupla vagy semmi a tét, ha a nagycsapat nem kap megfelelő motort, akkor mind a négy autót leveszik a rajtrácsról: “Miért finanszíroznánk egy utánpótlás-nevelő csapatot, ha a pilótákat utána a Mercedes és a Ferrari vinné el?”
A német Die Welt egyébként úgy tudja, hogy a Red Bull vezetői hétfőn Londonban tartottak újabb válságértekezletet.