A vasárnapi Szingapúri Nagydíj után néhány órával a Lotus bejelentette, hogy a megerősítette, hogy a meglévő szerződésnek megfelelően Pastor Maldonado 2016-ban – amikor valószínűleg már a Renault gyári csapata lesz az alakulat – is náluk versenyez majd.


“Pozitív fejlemény a Lotus F1 Team számára, hogy hivatalosan is megerősíthetjük, Pastor a következő idényben is velünk marad. Enstone-ban bárki megmondhatja, hogy Pastor remek munkatárs, ahogy azzal is tisztában vagyunk, mire képes a pályán. Pastor több évre szóló szerződéssel igazolt hozzánk, a mostani bejelentéssel megerősítjük, hogy hiszünk benne. Bízunk benne, hogy hamarosan újabb pozitív híreket közölhetünk majd a csapatot illetően!” – mondta a tulajdonos-főnök, Gerard Lopez.
Bár a Williamsszel a 2012-es Spanyol Nagydíjon futamot nyert, a venezuelai versenyző F1-es pályafutása amúgy nem valami fényes: 2011-es bemutatkozása óta összesen tíz alkalommal szerzett pontot, a Lotusnál tavaly év eleje óta eltöltött 32 versenyhétvégén mindössze háromszor, balesetei, ütközései, büntetései viszont állandó témát szolgáltatnak.
F1: Maldonadót nem küldik el a Lotustól 3


Pilótatársai általános véleményét foglalta össze Jenson Button, amikor a vasárnapi ütközésük után “elmebetegnek” bélyegezte Maldonadót, aki “sosem fog megváltozni”.
Maldonado megtartása mellett szól azonban, hogy Romain Grosjean távozni fog a Lotustól, viszont valamiféle folytonosságra szükség lesz a Renault érkezését követő átmenetben, valamint az, hogy a venezuelai állami olajcég, a PDVSA évi 35-40 millió dolláros csomaggal támogatja a versenyző F1-es kalandjait.