Nico Rosberg a Belga Nagydíj mindkét szabadedzését megnyerte, az elsőn azonban műszaki hibája, a másodikon defektje volt. “Sokkolt a dolog” – mondta a német. “Amikor 300-zal mész, és hirtelen baj történik, az borzasztó érzés.”


“Azt hittem, beleállok a falba, egyszerűen mázlim volt, hogy nem így történt. A Pirellivel közösen rá kell jönnünk, mi történt. A jó hír, hogy az autó gyorsnak tűnik, és elégedett voltam a tempómmal is. Sajnos, az autó a nagyobb baj elkerülése ellenére is eléggé megsérült a defekt után.” Paddy Lowe, a Mercedes technikai igazgatója a második szabadedzés után azt mondta, “soha nem látott még ilyen defektet”, a Motorsport.com pedig azt írta, hogy a csapatokat még a defekt előtt figyelmeztette Charlie Whiting versenyigazgató az előírt paraméterek betartására.
Lewis Hamilton mindkétszer második lett csapattársa mögött, de nem aggódik. “Alapvetően jó nap volt, semmi probléma nem jött elő az autóval sem” – így az angol. “Jó volt az idő is, nem sűrűn fordul elő, hogy ennyire száraz marad itt a pálya, így sokkal élvezetesebb.”
“Jó volt az autó, azonnal természetesen viselkedett, ami jó jel. Nico nagyon gyors, úgyhogy lesz dolgom este, hogy találjak még egy kis időt. Úgy tűnik, közelebb van a Red Bull és a Ferrari is, szorosnak ígérkezik a verseny.”
F1: Rosberget sokkolta a defekt 3


A Mercedes mögött pénteken a Red Bull volt a második erő, bár Daniel Ricciardo a harmadik hely ellenére sem volt teljesen elégedett az autójával. “Ezen a pályán alapvetően jó eredmény lenne, ha meg tudnánk tartani a harmadik-negyedik helyet” – fogalmazott Ricciardo. “Szombaton sokkal szorosabb lesz a verseny, meglátjuk, hol végzünk. Jó lenne, ha a lágy gumikkal találnánk még egy kis időt.”
“Az elsődleges célunk, hogy a második szektorban találjunk még időt” – nyilatkozta a délután negyedik Danyiil Kvjat. “Egyelőre minden nagyon jónak tűnik, de szombaton lehetnek még meglepetések – különösen ezen a pályán. Remélhetőleg mindent ki tudunk majd hozni az autóból, bár a motor miatt kötnünk kell néhány kompromisszumot.”
A Ferrari látszólag nem volt túl erős pénteken, a csapat mégsem aggódik, van még tartalék az autóban. A második edzésen Kimi Räikkönen fél másodperccel gyorsabb volt Sebastian Vettelnél, a hosszabb etapokon azonban a német tűnt gyorsabbnak. Sokat azonban ez nem jelent, mert a két piros zászlós megszakítás miatt nem tudtak érdemi munkát végezni a csapatok.
F1: Rosberget sokkolta a defekt 4


“Nem volt annyira rossz nap, bár a programunkat befolyásolták a piros zászlók” – mondta Räikkönen. “De mindenki ugyanígy járt. Többé-kevésbé mindent sikerült elvégeznünk, amit terveztünk. Az első gumikon tapasztaltunk egy kis hólyagosodást, de nem katasztrófa. Vannak módszerek, hogy ezt ellensúlyozni tudjuk.”
A vasárnap 150. nagydíján induló Sebastian Vettel javulást vár. “Talán nem ez volt a legjobb napunk” – kezdte a négyszeres bajnok. “Nehéz volt megtalálni a ritmust, de úgy gondolom, holnap teszünk egy lépést előre. Erre szükség is lesz, mert nem akarok tizedik lenni, mint ma, szerencsére az autóban bőven van még potenciál. Spa teljesen más pálya, mint a Hungaroring volt, de megpróbálunk mindent.”
A Williams egyik edzésen sem brillírozott, de Felipe Massa és Valtteri Bottas is azt mondta, “tudatosan kísérletezett” a csapat, nem akartak nagy időt futni. Csak aztán vissza ne üssön…