Pastor Maldonado két williamses és másfél lotusos évad alatt sem volt képes levetkőzni az időnként nagyon gyors, de állandóan balesetekbe keveredő, pontokat eldobó, büntetést büntetésre halmozó, semmiből sem tanuló Forma-1-es pilóta képét, aki csak a pénze miatt szerepel még a sorozatban. 


A 30 éves venezuelai versenyző a brazil Globónak nyilatkozva újra elmondta, hogy szerinte csak a szenzációhajhász sajtó és az irigyei miatt ilyen rossz az imázsa:
“Manapság nem könnyű híreket írni az F1-ről. Gyakorlatilag mindig ugyanaz a két versenyző van az első két helyen. Sőt, a harmadikon is. Nem úgy, mint 10-15 évvel ezelőtt, amikor komoly küzdelmek voltak és több hír is volt. Most tehát az újságírók próbálnak a semmiből híreket gyártani.”
Elterjedt nézet, hogy Maldonado csak a venezuelai állami olajcég, a PDVSA támogatásának köszönheti a F1-es ülését, pedig a teljesítménye alapján nem érdemelné, hogy évente több tízmilliót költsön rá az amúgy nem épp ragyogó gazdaságú hazája. A versenyző szerint igazságtalan, hogy fizetős pilótának bélyegzik:
Maldonado: A sajtó csinál belőlem mumust 3


“Nem egyedül engem támogattak, hanem több venezuelai versenyzőt is, valahogy úgy, mint a Red Bull utánpótlásprogramjában is megy. Én szerencsére eljutottam az F1-ig, mások viszont, akik nem tudták hozni az eredményeket, nem. Először hatalmas nyomást jelentett számomra ez a befizetett pilóta dolog, de aztán megtanultam együtt élni vele, azért nem képes bármelyik versenyző Forma-1-es futamot nyerni úgy, hogy nem a legjobb autóban ül” – utalt a 2012-es Spanyol Nagydíjon aratott sikerére.
“Úgy gondolom, hogy továbbra is alulértékelt vagyok, pedig csak arról van szó, hogy eddig nem volt olyan autóm, amiben megmutathattam volna a tehetségemet. Vannak olyan pilóták, akik érdemtelenül vannak az F1-ben, de én úgy hiszem, hogy már világosan bizonyítottam, hogy hosszú pályafutást érdemlek.”
“A Mercedesben ülve minden versenyhétvégén a győzelemért küzdhetnék, ebben biztos vagyok.”
Azt azért Maldonado is érzi, hogy a jövője bizonytalan, iszen a Lotus türelme fogytán, és még azt sem tudni, mi lesz a csapattal 2015 után.
“Nem tudom, mi lesz. Nehéz megmondani, hogy itt leszek vagy egy másik csapatnál. De remélem, hogy itt, mert nagyon jól érzem magam a Lotusnál, nagyon jó a légkör, persze az F1-ben sosem lehet biztosra venni semmit.”