A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) úgy döntött, hogy a nyári szünetet követő első versenytől jelentősen szigorít a Forma-1-es rajtokat illetően, a Belga Nagydíjtól a versenyzők nem kaphatnak műszaki segítséget a kuplung és a motor beállításaihoz.


A változtatás minden bizonnyal megkeveri majd a versenyek kezdetét, de a csapatoknál attól tartanak, hogy túlságosan is, írja a német Auto Motor und Sport.
“Egyes mérnökök kész káoszt jósolnak Spára” – írja a lap veterán szakírója, Michael Schmidt. “Az elmúlt hetekben a csapatok folyamatosan kérdésekkel bombázták az FIA-t azt illetően, mi lesz engedélyezett és mi nem.”
A probléma, hogy a 2015-ös autóknál a kuplung számtalan tényező figyelembevételével egy kifinomult szoftveren keresztül állítható be, így “ha a versenyző nem találja el, akkor vagy pocsék lesz a rajtja, vagy a futam közben égeti le a kuplungját” – magyarázta egy mérnök.
“A versenyző már előre tudja majd, hogy rossz lesz a rajtja, de semmit sem tehet” – jegyezte meg a Force India csapatigazgatója, Andy Green.