Pastor Maldonado 2011 óta versenyez a Forma-1-ben, de a venezuelai pilótának az idei Kanadai és Osztrák Nagydíjon mindössze másodszorra jött össze az egymást követő pontszerzés. A venezuelai állami olajcég, a PDVSA tízmillióival megtámogatott Maldonadót mindenki eső-kelő, balesetező versenyzőként ismeri.
Csapattársa, Romain Grosjean 2012-ben hasonló kétes hírnevet vívott ki magának, de a balhés idény után sportpszichológushoz fordult, valamint az 1969-71-73-as bajnok Sir Jackie Stewart segítő kezét is elfogadta, a javulás pedig szemmel látható volt. 


Maldonado ennek ellenére úgy véli, ő nem élne hasonló lehetőséggel, módszerrel:
“Nem hiszem. Nem könnyű, ha valaki olyan ad tanácsot, aki nem versenyez, nem ismeri a körülményeket, nem tudja, hogyan viselkedik az autó. Különösen nehéz a gumik viselkedését megérteni, még nekünk is, akik vezetünk. Szóval elég nehéz lenne egy külső embernek valami okosat mondani.” 
“Szerintem mindannyian profik vagyunk, megvan a tapasztalatunk. Mindannyian hosszú évek óta versenyzünk, tudjuk, miről szól egy bajnoki küzdelem, miről szól a csapat stratégiája. Én nem szeretnék tanácsadót, ez egy együléses autó, nem egy ralijárgány.”


Grosjean azt mondja, alapvetően inkább az élet dolgairól beszélgettek Stewarttal, de így is akadt pár dolog, amit a vezetésről tanult a veterántól.
“A mai és az akkori versenyzés nagyon különböző, nehéz párhuzamot vonni. Sokkal inkább a Forma-1-es élet vonzatairól beszélgettünk, hogyan viselje magát az ember, hogyan fejlődjön. De így is nagyon érdekes volt. Végső soron az azért nem változott, hogy a lehető leggyorsabban kell vezetni a versenyautót.”  
 
“Nyilván sok minden változott a Forma-1-ben, több a kommunikáció, nagyobb a médiafigyelem, talán profibb az egész, de amikor arról van szó, hogy felkerül a sisak, ma is ugyanaz a feladat. “


Grosjean szerint persze csak akkor működik az ilyesmi, ha az adott versenyző nyitott, befogadóan áll az “öregek” tanácsaihoz.
“Belülről kell fakadnia annak, hogy tanácsot, segítséget kérjünk valakitől. Én felhívtam Jackie-t és megkérdeztem, hogy meglátogathatom-e – jól alakult.”