Ha számba vesszük a Forma-1 naptárában történt változásokat az elmúlt években, akkor komoly átrendeződést figyelhetünk meg. Klasszikus, legendás helyszínek kerültek ki a futamok közül, egzotikus országokban épült hipermodern pályák jöttek helyükre. Magyarország, a Hungaroring mégis tartja magát, és ennek nem csak a profi lebonyolítás az oka.

Egyszerűen sokan kedvelik ezt a helyszínt, Bernie Ecclestone-tól egészen Fernando Alonsóig. Ahogy az a reggel megjelent, Dávid Sándorral készült interjúból is kiderült, az F1 kérlelhetetlen, dörzsölt főnöke ragaszkodik Magyarországhoz: Én is ott voltam abban az Intercontinental-lakosztályban, ahová bekísértük Bernie-t a ’80-as évek közepén. Mikor a saroklakosztályból kinézett a Dunára, meg a Halászbástyára, ami egy giccs, de mindegy, és akkor azt mondta: ide hozom a Forma-1-et.”

De a pilóták Twitter-üzeneteit figyelve is hasonló kép rajzolódik ki, pedig ezen a csatornán aztán tényleg nincs értelme fényezni az épp adott helyszínt. Mégis Romain Grosjean az alábbi képet osztotta meg rajongóival, “Budapest gyönyörű” képaláírással. A Lotus hivatalos beharangozójában is áradozott hazánkról: “Imádom Budapestet és imádom a Hungaroringet. Minden évben nagyon várom ezt a helyszínt. Általában napos és nagyon meleg van, és közvetlenül a nyári szünet elé esik, szóval feltölt a nyaralás előtt. Mindig izgalmas verseny.”

F1: A pilóták imádják hazánkat 1
Fernando Alonso pedig különösen kedves emléket őriz Magyarországról, itt aratta első futamgyőzelmét. “Magyarország. Mindig különleges! Itt arattam első győzelmemet a Forma-1-ben, amiről azt hittem addig, lehetetlen álom!”

F1: A pilóták imádják hazánkat 2
Jenson Button hasonlóképp érez, neki is első sikerét hozta el a Hungaroring! “Egy ideje különleges hely ez számomra” – mondta Button. “Itt nyertem életem első versenyét 2006-ban, az egyike volt azoknak a napoknak, amikor minden nekem kedvezően alakult. Pont itt volt a kétszázadik versenyem, amelyen szintén nyertem, az nagyon emlékezetes nap volt. Alig hiszem el, hogy már hatvan futammal ezelőtt volt.”

“Autogramosztás. Magyarország mindig az idény egyik legjobbja! Fantasztikus támogatás! GRACIAS!”