Lewis Hamilton ránézésre a papírforma szerint lett a pénteki szabadedzések leggyorsabbja hazai pályán, valójában azonban a második edzés utolsó félórájából kimaradt, motorhibával kellett félreállnia. Azért nem volt elkeseredve. “Az autó jónak tűnt ma itt, de sajnos elúszott a legfontosabb etapom délután a motorhiba miatt” – mondta Hamilton, akinek nem az a motorja mondta be az unalmast, amelyet a folytatásban akart használni a csapat. “Még nem azonosítottuk a hiba okát, de nem lesz hatással a hétvége folytatására. Holnap délelőttre egy kicsit módosítunk a programomon, igyekszünk pótolni az elvesztett időt, mindenképp megyek majd hosszú etapot, hogy felkészülhessek a versenyre. Nem ideális helyzet, de megoldjuk.”

F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 1
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 2

F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva

F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva

F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 43
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 44
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 45
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 46
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 47
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 48
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 49
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 50
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 51
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 52
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 53
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 54
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 55
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 56
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 57
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 58
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 59
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 60
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 61
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 62
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 63
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 64
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 65
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 66
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 67
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 68
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 69
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 70
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 71
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 72
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 73
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 74
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 75
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 76
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 77
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 78
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 79
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 80
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 81
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 82
Fotó megosztása:
F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 83


Nico Rosberg két tizeddel az angol mögött, de befejezett munkával zárta a pénteket, elégedett volt. “Nagyon eredményes nap volt, az autó igazán jónak tűnt, szóval bizakodva várom a folytatást. Úgy tűnik, elég gyorsak vagyunk itt, és a délutáni hosszú etapom is nagyon jó volt. A hátszél miatt trükkös volt a dolog, némelyik kanyarnál nehéz volt eltalálni a féktávot” – fogalmazott Rosberg.

Fernando Alonso az első és a második edzésen is az ezüst nyilak mögött végzett, sima napja volt. “Szokásos péntek volt” – kezdte a spanyol. “Végigvittük a programot: délelőtt kipróbáltunk pár fejlesztést és a beállításokkal játszottunk, délután pedig a gumikkal foglalkoztunk, elsősorban a közepesre koncentráltunk. Nem volt gond a hátsók szemcsésedésével, de a kemény keverék megítéléséhez még kellene egy hosszabb etap. Egyelőre nem tudom, azokat mennyire tudjuk felmelegíteni.”

“Ahogy mindig, most ki kell elemeznünk, hogy melyik fejlesztéseket használjuk majd, igaz, ha az előrejelzéseknek megfelelően esni fog holnap, akkor a mai adatoknak csak a vasárnapi versenyre lesz haszna. Holnap meglátjuk, hogyan tovább.”

F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 84


Kimi Räikkönen délelőtt még az 5. volt a másik Ferrarival, de délutánra visszaesett, csak a 9. lett. Eltolták a beállításokat. “Délelőtt egész jól mentek a dolgok, a sima programot végeztük” – nyilatkozta a finn. “Néhol akadtak gondok a tapadással és egy kicsit alulkormányzott volt az autó a gyors kanyarokban. A második edzésre végeztünk pár módosítást, de nem váltak be, az autó viselkedése rosszabb lett. Visszatértünk a korábbi beállításokhoz, de sajnos a problémák megmaradtak. Rá kell jönnünk, hogy mi történt a két edzés között – még ha a pályaviszonyok és az erős szél is biztosan belejátszott.”

A Red Bull-osok közül Daniel Ricciardo volt a gyorsabb, igaz, délelőtt sebességváltó-problémái is voltak, délután a hosszas szerelés miatt csak 11 kört ment. Állítólag megoldották a gondokat. “Igen, azt hiszem túl vagyunk rajta. Délután is volt pár probléma, de szerintem rendben leszünk szombatra” – értékelt az ausztrál. “Pozitívum, hogy a második edzésen gyorsultunk. A kemény keveréken nagyon jól mentünk, de a közepessel még lehetne javulni. Ha sikerül mindent helyreraknunk, akkor közelebb lehetünk a Mercedeshez, és a Ferrari előtt leszünk.”

F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 85


“A szél komoly szerepet játszott. A kör során is változik, némelyik kanyarban szembeszél van, javítja a leszorítóerőt, máshol a hátszél miatt viszont mintha nem lennének szárnyak az autón, az elég húzós. Szerintem ez az oka annak, hogy jó néhányan hibáztak.”

A címvédő Sebastian Vettel bő egy tizeddel Ricciardo mögött lett az ötödik, de délután egész jó hosszú etapokat futott. “Érdekes nap volt” – darálta Vettel, aki csütörtökön ünnepelte 27. születésnapját. “Szokás szerint nem tudjuk, hogy milyen lesz az időjárás holnap és vasárnap, de szerintem egész sokat tanultunk. Alapvetően rendben volt a nap, de nem lehetünk teljesen elégedettek, bőven tudunk még előrelépni onnan, ahol most tartunk.”

“A Ferrari is egész gyorsnak tűnt ma. Az nem kérdés, hogy az első rajtsor már elkelt, de mögötte egész szoros a verseny. Elég erős volt a szél, ami nem könnyítette meg a dolgunkat, szeretnék még javulni.”

A Williamsnek az ausztriai remeklés után borzasztó napja volt: Felipe Massa a délelőtti edzésen csúnyán eldobta az autót, sok munkát adva a szerelőknek, a tesztpilótaként lehetőséget kapott Susie Wolff alatt pedig egyetlen gyors kör után bedöglött a motor. Délután Valtteri Bottas kényszerült idő előtt kiállni a bokszba, miután autójának kiszakadt a motorborítása.

F1: A Mercinél nincs pánik, a lapok leosztva 86


“Úgy látszik, a Williamsnél már csak így mennek a dolgok” – intézte el a balszerencsét a helyettes csapatfőnök Claire Williams. “Amikor 2012-ben versenyt nyertünk Barcelonában, kigyulladt a bokszunk. De az F1 ilyen, egyszer fent, egyszer lent. Szeretjük a kihívásokat. Meglátjuk, mi lesz az időmérőn és a versenyen, a cél szokás szerint az, hogy eljussunk a Q3-ig. Értékes pontokra van szükségünk, egy dobogó fantasztikus lenne a hazai versenyünkön. De ez nem elvárás, csak remény.”

A McLaren Jenson Button révén két hetedik helyet szerzett pénteken, de az angol nem volt elájulva. “Messze vagyunk az elejétől” – elégedetlenkedett Button. “Nehéz napunk volt, és nem érzem úgy, hogy sikerült volna előrelépnünk. Az autó nem megy rosszul, de a gyors kanyarokban esélyünk sincs tartani a legjobbak tempóját. Keressük az ideális egyensúlyt, egyelőre alulkormányozott az autó. Több tapadásra lenne szükségünk.”