Lewis Hamilton rossz szériája Ausztriában is folytatódik, az Osztrák Nagydíj időmérőjén az angol versenyző csak a 9. helyet érte el.
Hamilton a Q3-ban először a saját hibájából nem futott mért időt – elhagyta a pályát a 8-as kanyarban, a kört automatikusan törölték volna, így be sem fejezte -, majd a második próbálkozásán a 2. kanyarban kipördült a bukótérbe, a leintés előtt pedig nem tudott felérni egy újabb próbálkozásra. 9. rajthelyét is csak annak köszönheti, hogy Nico Hülkenberg körét is elvették a stewardok.


A 2008-as bajnok nem tudott magyarázatot adni a kipördülésre: “Nem, nem igazán tudom, egyszerűen megpördültem. Fékeztem, a hátsók pedig blokkoltak” – mondta. “Az első Q3-as köröm nem volt rossz, de az utolsó előtti kanyarban kiszaladtam, pedig szerintem az a kör elég lett volna.”
A rossz rajthely ellenére Hamilton igyekezett nem elkeseredni: “Megvagyok, holnap meg hosszú lesz a verseny. Azt nem tudom, milyen is a pálya ebből a szempontból, soha nem versenyeztem még rajta – nincs sok kanyar, de vannak hosszú egyenesek, a miénk a legjobb motor, szóval remélhetőleg előrébb tudok majd jutni.”
Az előretörésre szükség is lesz, hiszen a kanadai kiesése miatt csapattársa, Nico Rosberg már 22 pontos előnyben van a bajnokságban, és a német – bár Hamilton megpördülése őt is akadályozta egy kicsit – vasárnap a 3. helyről indul majd.
Hamiltonhoz hasonlóan a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff sem tudott magyarázatot adni a történtekre közvetlenül a kvalifikáció után.
“Még vizsgáljuk az adatokat, úgy tűnik, hogy a hátsó fékek pont akkor blokkoltak, amikor Hamilton leváltott. Hogy vezetői vagy műszaki hiba volt, egyelőre nem tudjuk, meg kell vizsgálnunk. De ezt elég rendesen elszúrtuk.”
F1: Rejtély, hogy mi történt Hamiltonnal 3


Később Hamilton magára vállalta a hibát: “Egyszerűen túl keményen fékeztem” – mondta, de hangsúlyozta, hogy nem a lemaradása miatt kétségbeesés van a háttérben.
“Nem hiszem, hogy túlerőltetem a dolgokat. Egész hétvégén jó köreim voltak, tudtam, hogy van még egy kis idő bennem, az első körön elő is húztam, de aztán azt a kört nem vittem végig. A másodikon pedig már a határon túlra vittem az autót. Jó tempónk volt, szóval bánt egy kicsit, de igyekszem holnap javítani. Messze még a vége, ne írjanak le!”