Luca di Montezemolo, a Ferrari elnöke ismét hisztizett egy sort az új Forma-1-es szabályok miatt, szerinte unalomba fulladhatnak a versenyek. Eddig ugyanis többé-kevésbé csak a gumikra kellett figyelni, de a százkilós benzinkorlátozás miatt mostantól a fogyasztásra is kiemelten kell ügyelniük a versenyzőknek.


“Nem szeretem ezt a taxisofőrszerű versenyzést” – fogalmazott Montezemolo. “Nagyon bonyolulttá váltak a versenyek, a pilóták és a nézők szempontjából egyaránt. Eddig csak a gumikra figyeltünk, és a nézőknek a különböző taktikai variációk miatt így sem volt egyszerű követniük, ki vezet valójában. Erre jön még a fogyasztással való vacakolás, én olyan F1-et szeretnék, ahol a legvégső határokig lehet nyomni.”

Noha Montezemolónak nem feltétlenül tetszik a rendszer, azért ő is megszavazta a változást. “Nem állhatunk a technológiailag kifinomultabb és innovatívabb F1 útjába, mert az itt szerzett tudást az utcai autókban is felhasználjuk. Olyan ez, mint valami nagy puzzle: egyes részeknek máshol is hasznát vesszük, míg bizonyos dolgoknak menniük kell. A belső égésű motor és az elektromos oldal miatt elég összetett lett az F1, érdekes lesz látni, hány autó jut el a célig az első versenyen.”

Főnökével ellentétes véleményen van Fernando Alonso, a spanyol szerint a versenyzés semmit nem változik a benzinkorlátozástól. “Nem hiszem, hogy nagy különbségek lennének az elmúlt évekhez képest” – mondta Alonso. “Egy ideje folyamatosan figyelnünk kell a gumikra, az akkuval és a fogyasztással is kell foglalkoznunk. De kívülről nézve ez ugyanúgy megy majd, nem lesz különbség.”

“A tévénézők számára nehéz lesz kiszúrni, hogy éppen körönként két-három tizedes spórolásban vagyunk, sőt a lelátóról sem lesz nyilvánvaló. A részletekben sok minden változott, összességében azonban az összkép nagyon-nagyon hasonló lesz, mint tavaly.”