Az FIA-elnök Jean Todt szerint túl sok energiát pazarolt a mezőny, és vele együtt a média a duplapontos szezonzáróról való vitatkozásra. Az idén duplázzák az egyéni és konstruktőri pontokat az utolsó futamon, Abu-Dzabiban, a szabály bevezetése óta sok támadást kapott.

Fotó: Europress

Fotó: Europress


Noha maga Todt sem rajong feltétlenül az ötletért, az elnök szerint nagy baj nincs vele, és egyébként is, ennél sokkal fontosabb problémákat kellene megoldani a Forma-1-ben. Főleg a kiadásokkal kapcsolatban.

“A dupla pontok? Ez csak egy kis változót jelent a teljes képben” – vélekedett Todt. “Ha engem kérdeznek, nem vagyok különösebben oda érte, de sok más dologhoz képest ez szinte jelentéktelen tényező.”

Todt szerint a Forma-1-ben érdekelt minden szereplőnek azzal kellene foglalkoznia inkább, hogy mi legyen az elszabaduló költségekkel. “Az én első számú célom: költségcsökkentés. És megmondom őszintén, őrültségnek tartom, hogy az F1-ben szezononként futott 46 ezer kilométerre 800 embere legyen egy csapatnak. Szerintem fele- vagy harmadennyi emberrel is jó munkát lehetne végezni.”

Todt szerint a duplapontos szezonzáró egy remek kísérlet arra, hogy felpörgessék az érdeklődést a sorozat iránt, de az F1-nek nyitottnak kell lennie a szabály azonnali eltörlésére, ha az hibásnak bizonyul. “Teljesen logikus, hogy a nézők elmaradnak, ha minden jó előre eldől. De ha azt mutatja a gyakorlat, hogy ez a szabály nem jó, akkor vissza kell lépnünk egyet. Bár nem gondolom, hogy ettől a húzástól most a feje tetejére áll az F1.”