A 2010-2013-as első elnöksége után újabb négy évig a francia Jean Todt lesz a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, miután a szervezet általános közgyűlése pénteken ellenjelölt híján ellenszavazat és tartózkodás nélkül újraválasztotta Párizsban.
Jön a második ciklus

Jön a második ciklus

Jön a második ciklus


Az egykori ralis és Forma-1-es csapatfőnöknek ugyan akadt kihívója, de a korábban az FIA Intézet vezetőjeként dolgozó angol David Ward nem tudott elég támogatónyilatkozatot gyűjteni a tagszervezetektől ahhoz, hogy hivatalos jelöltként regisztrálják. Ward a kampányidőszakban többször is felhívta a figyelmet a választási eljárás visszásságaira és az FIA irányításának átláthatatlanságára.
A frissen újraválasztott Todt beiktatási beszédében rögtön reagált is Ward korábbi felvetéseire:
“Ez az egység, az FIA családjának egysége hatalmas érték, amit meg kell őriznünk. Alapvető érték, amit tiszteletben kell tartanunk és meg kell védenünk. Mindannyiunk kötelessége ez, különösen azoké, akik felelős posztra pályáznak a szervezetnél.” 
“Semmi bajom a versennyel, épp ellenkezőleg, az egész pályafutásom erről szólt. Teljesen jogosan van verseny az FIA demokratikus választásában is. A verseny jó, mert mindenkit a még jobb teljesítményre sarkall. Épp ezért bármilyen egészséges vitát üdvözlök, de a vita az elképzelésekről szóljon és ne az egyénekről! A vita előbbre mozdítsa a szervezetet, ahelyett, hogy visszahúzná, erősítse azt, ne gyengítse!”
Ward, a kihívó

Ward, a kihívó

Ward, a kihívó


“Nagyon elszomorít, hogy az elmúlt hetekben alaptalan vádak vetültek az FIA irányítására, a gazdálkodásának átláthatóságára, a tagjainak tisztességére. Ami még elszomorítóbb, hogy a hamis állítások terjesztésére a sajtót is felhasználták, pedig ezzel csak az FIA családnak ártottak. Úgy döntöttünk, hogy a felelőtlen támadásra nem reagálunk nyilvánosan, mert az csak további károkat okozott volna a szervezetnek.”
“Ehelyett közvetlenül a klubokat tájékoztattuk az igazságról. A kampányunk az őszinteségre és a jövőt illető elképzelésekre alapult, önök pedig meg is értették ezt, amiért teljes szívemből hálás vagyok!” – köszönte meg a szavazatokat.