Míg az újonc Valtteri Bottas a legjobb idővel jutott tovább az Amerikai Nagydíj első szakaszából szombaton, Pastor Maldonado a Q1-ben kiesett. A csapattól a szezon végén távozó venezuelai a történtek után arról beszélt, hogy valaki szórakozott az autójával, azt sugallta, hogy a Williams szándékosan szabotálta a kvalifikációját.
F1: Maldonado visszavett 1
F1: Maldonado visszavett 2

F1: Maldonado visszavett

F1: Maldonado visszavett

F1: Maldonado visszavett 5
F1: Maldonado visszavett 6
Fotó megosztása:
F1: Maldonado visszavett 7


Hétfőre átgondolta a dolgokat, és gyakorlatilag mindent visszaszívott, emellett hangsúlyozta, hogy nem paranoiás, egyszerűen csak elragadtatta magát:
“Néha nagyon stresszel az ember és nem lát túl a helyzeten. Talán van ebben valami három év után, valamikor robbanni kell. Azt hiszem, sok minden felgyülemlett bennem és akkor kirobban. Nem vagyok őrült, nem fogok ezután mindig ilyeneket beszélni.”
“Természetesen hiba volt így beszélnem, hiszen három éven keresztül kölcsönösen tiszteltük egymást a csapattal, de nagyon stresszes volt a hétvégém, miután bejelentettük, hogy távozni fogok. Talán egyeseknek változott a hozzáállása az irányomban, én pedig nagyon magamra vettem.” 
“De nem hiszem, hogy az egész csapatról lenne szó, nem fordulhatok ellenük egy ember miatt. Végső soron jó a kapcsolatunk, és szeretném is megőrizni a baráti viszonyt. Nagyon jó barátaim vannak a csapatnál, talán az egyetlen barátaim a Forma-1-ben, talán a pályafutásom eddigi legszebb részeit éltem meg velük, de talán a legrosszabbakat is.”
“Néha vannak rossz napok, nem csak a versenyzésben, de általában az életben is. Nehéz időszakot élek, sokat szenvedtünk idén és sokszor volt gond az autómmal. A tavalyi futamgyőzelem és a jó év után többet vártam. De nem is csak én, a csapat is többet várt.”
F1: Maldonado visszavett 8


“Az idény végére egyre stresszesebbek vagyok, de csak azért, mert többre vágyom, 100 százalékot szeretnék nyújtani, de az autó nem engedi. Néha aztán olyat mondunk, amit nem kellene.” 
“Azért nem könnyű elhagyni a csapatot, nagyon jó kapcsolataim vannak. Persze vannak páran, akiket nem kedvelek, és talán ők sem kedvelnek engem, olyan ez, mint egy család. A családon belül is vannak nézeteltérések. Most már késő, hiszen távozom, de azért a legjobbakat kívánom!
Bár a Lotus továbbra is kivár, ugyanis a Quantum Motorsports pénzéből egyértelműen inkább Nico Hülkenberget szeretnék szerződtetni, Maldonado csak a milliói miatt lenne opció számukra, úgy tűnik a venezuelai meg van győződve róla, hogy már biztos a helye 2014-re.