Heikki Kovalainenre izgalmas, de nem könnyű feladat várt, amikor a Lotus két nappal az Amerikai Nagydíj előtt úgy döntött, vele pótolják a gerincműtéte miatt kiszállt Kimi Räikkönent.
Az egykori Renault-, McLaren- és Caterham-versenyző a pénteki edzéseken remekelt, gyorsabb volt csapattársánál, Romain Grosjeannál is, de szombaton már érvényesült a rutin: a francia a Red Bullok mögött a 3. lett a kvalifikáción, míg Kovalainen a 8. rajtkockát szerezte meg, jó fél másodperccel elmaradva.
F1: Kovalainen mindent kihozott az autóból 1
F1: Kovalainen mindent kihozott az autóból 2

F1: Kovalainen mindent kihozott az autóból

F1: Kovalainen mindent kihozott az autóból

F1: Kovalainen mindent kihozott az autóból 24
F1: Kovalainen mindent kihozott az autóból 25
F1: Kovalainen mindent kihozott az autóból 26
F1: Kovalainen mindent kihozott az autóból 27
F1: Kovalainen mindent kihozott az autóból 28
F1: Kovalainen mindent kihozott az autóból 29
F1: Kovalainen mindent kihozott az autóból 30
F1: Kovalainen mindent kihozott az autóból 31
F1: Kovalainen mindent kihozott az autóból 32
F1: Kovalainen mindent kihozott az autóból 33
F1: Kovalainen mindent kihozott az autóból 34
F1: Kovalainen mindent kihozott az autóból 35
F1: Kovalainen mindent kihozott az autóból 36
F1: Kovalainen mindent kihozott az autóból 37
F1: Kovalainen mindent kihozott az autóból 38
F1: Kovalainen mindent kihozott az autóból 39
F1: Kovalainen mindent kihozott az autóból 40
F1: Kovalainen mindent kihozott az autóból 41
F1: Kovalainen mindent kihozott az autóból 42
F1: Kovalainen mindent kihozott az autóból 43
F1: Kovalainen mindent kihozott az autóból 44
Fotó megosztása:
F1: Kovalainen mindent kihozott az autóból 45


A 31 éves finn így is elégedett volt: “Már pénteken világos volt számomra, hogy jó autónk van, de az időmérőre nem tűztem ki konkrét célt. Úgy érzem, tulajdonképpen mindent kihoztam belőle, amit lehetett, de a szombat délutáni hűvösebb időben egy kicsit küszködtem péntekhez képest.”
“Összességében minden jól alakult eddig, ott vagyok a top10-ben. Nem fogok jósolgatni, de láthattuk már korábban, hogy Kimi milyen szépen tudott előrekapaszkodni hasonló rajtpozíciókból, szóval remélhetőleg jó lesz a vasárnapom is!”
 
Kovalainen csak az utolsó két idei futamra kapott felkérést a Lotusnál, 2014-re továbbra is a korábbi csapata, a Caterham egyik versenyzői ülésének megszerzése a célja, bár a dolgok változhatnak.
“Ő is egy lehetőség. Tény, hogy eredetileg nem szerepelt a listánkon, de ha most jól teljesít, meggondolhatjuk magunkat. Nem tudom, bármi lehetséges” – nyilatkozta a finn MTV3-nak Eric Boullier.
Ami Räikkönent illeti, róla a csapat tulajdonosa, Gerard Lopez beszélt, újra leszögezte, hogy szerinte valami stikli volt a háttérben, a Ferrari keverhette a dolgokat.
“Nem a pénzen múlott (a kiszállása). Tisztáztuk vele Abu-Dzabiban, hogy meg fogja kapni a pénzét.  Talán az új munkaadója javasolta, hogy jobb lenne minél előbb kezeltetnie a hátát.”
Lopez a Kovalainen előtt beugrásra felkért Nico Hülkenberg visszautasítása mögött is a Ferrarit sejti: “Elég rosszul jártunk, de szerintem Nico számára sem volt ez előnyös. Én úgy tudom, a Sauber hirtelen fizetett neki, és utána már nem volt számunkra elérhető.”