Annak ellenére sem marad finn pilóta nélkül a Lotus az idény utolsó két versenyére, hogy Kimi Räikkönen előrehozott gerincműtétje miatt nem tud a csapat rendelkezésére állni. Azok után, hogy a Lotus ajánlatot tett Nico Hülkenbergnek és állítólag Michael Schumachernek is, végül a Caterham tesztpilótájával, Heikki Kovalainennel állapodott meg a helyettesítésről. Kovalainen mellett főleg az szólt, hogy tavaly már versenyzett az austini pályán, míg a tesztpilóta Davide Valsecchinek nincs versenytapasztalata, ami nem fér bele a kiélezett konstruktőri harc miatt.

F1: Kovalainen ugrik be Räikkönen helyére 1
F1: Kovalainen ugrik be Räikkönen helyére 2

F1: Kovalainen ugrik be Räikkönen helyére

F1: Kovalainen ugrik be Räikkönen helyére

F1: Kovalainen ugrik be Räikkönen helyére 4
Fotó megosztása:
F1: Kovalainen ugrik be Räikkönen helyére 5


Kovalainen nem ismeretlen a Lotus számára: akkor ugyan még Renault-nak hívták a csapatot, de 2004-2006-ig tesztpilóta volt, 2007-ben pedig versenyzőként segítette az alakulatot. Kovalainen szerdán átesett az üléspróbán Enstone-ban, onnan pedig egyenesen Austinba utazott. Kovalainen alkalmazását még pikánsabbá teszi, hogy a Lotusnak attól a Caterhamtől kellett elkérnie, amellyel korábban ádáz csatát vívott a Lotus név használati jogáért.

“Fantasztikus lehetőség számomra, hogy a Lotus színeiben indulhatok az utolsó két versenyen” – mondta Kovalainen. “Az idén már láthattuk, hogy az E21-es olyan autó, amellyel dobogós helyeket lehet szerezni, sőt versenyt is lehet nyerni. Keményen fogom nyomni, hogy a lehető legjobb eredményt szállítsam a csapatnak.”

“Azok után, hogy az idén nem versenyeztem, kétségtelenül kihívás lesz ilyen későn beülni egy autóba, de ismerem az enstone-i csapatot. Nincs kétségem afelől, hogy gyorsan felveszem majd a ritmust. Ez valóban kivételes lehetőség számomra, szeretném megköszönni a Caterhamnek és Tony Fernandes tulajdonosnak, hogy lehetőséget adtak erre számomra.”

Eric Boullier Lotus-csapatfőnök szerint gyors döntést kellett hozni, amely nem volt egyszerű. “Egyfelől ott volt a tartalék pilótánk, Davide Valsecchi, aki nagyon tehetséges fiatal, másfelől lehetőségünk nyílt a tapasztalt Heikki bevetésére. Noha feltétlenül hiszünk Davide képességeiben, szoros csatában állunk a konstruktőri bajnokságban, és azt gondoljuk, hogy Heikki tapasztalatával érhetjük el a lehető legjobb eredményt. Őszintén köszönjük Tony Fernandes és a Caterham F1 profi hozzáállását ebben az ügyben.”