Kimi Räikkönen pénteken Abu-Dzabiban a nyilvánossággal is megosztotta, miért romlott meg a kapcsolata a Lotusszal: a csapat idén még egyáltalán nem adott neki fizetést.
A hétvégén az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone is beszélt a Räikkönen-ügyről, teljesen megérti a 2007-es bajnok kiábrándultságát:
F1: Hülkenberg is annyit keres, mint Räikkönen 1
F1: Hülkenberg is annyit keres, mint Räikkönen 2

F1: Hülkenberg is annyit keres, mint Räikkönen

F1: Hülkenberg is annyit keres, mint Räikkönen

F1: Hülkenberg is annyit keres, mint Räikkönen 7
F1: Hülkenberg is annyit keres, mint Räikkönen 8
F1: Hülkenberg is annyit keres, mint Räikkönen 9
F1: Hülkenberg is annyit keres, mint Räikkönen 10
Fotó megosztása:
F1: Hülkenberg is annyit keres, mint Räikkönen 11


“Szerződést kötöttek, ki kellene fizetniük. Mindent meg kell tennie, hogy megkapja a pénzét. Sajnálom Kimit, persze kicsit okosabb is lehetett volna, mielőtt aláírt, tudta, hogy mibe megy bele. Ha az én csapatomnál versenyezne, én fizetnék neki. Nem én vagyok a menedzsere, de én mondjuk eleve nem is hagytam volna, hogy bajba kerüljön. Ha ki akar hagyni pár futamot, szíve joga” – mondta a kisember.
Ecclestone azonban nem csak Räikkönent sajnálhatja, nem ő az egyetlen, akik ingyen versenyez idén. Két német versenyző is arról beszélt, hogy honfitársuk, Nico Hülkenberg is ugyanebben a cipőben jár. A mercedeses Nico Rosberg  név nélkül ugyan, de megjegyezte, hogy Räikkönen nincs egyedül, a négyszeres bajnok Sebastian Vettel pedig nem kerülgette a forró kását:
F1: Hülkenberg is annyit keres, mint Räikkönen 12


“Szégyen, hogy még mindig nincs szerződése (2014-re), mert ő a mezőny egyik leggyorsabb versenyzője. Némelyik csapat elég nehéz helyzetben van mostanában, de jó néhány pilóta is. Hülkenberg sem látott még pénzt idén” – idézte a Red Bull-ost a DPA hírügynökség.
A hírek szerint a nyáron kis híján a Ferrari által leigazolt Hülkenberg kilátásai egyre rosszabbak, a pénzhiány miatt a Lotus a PDVSA millióival házaló Pastor Maldonadót kénytelen választani helyette – ő ütötte ki a Williamstől is 2010 végén -, a tavalyi fizetésével szintén adós Force India a szintén jó szponzori hátszéllel rendelkező Max Chiltonnal tárgyalhat.
Hiába nagy tehetség, a pénz valamiért mindig megakadályozza az előrelépésben Hülkenberget.
“Hát, én is szeretném tudni, miért ilyen ‘izgalmas’ a karrierem. Nyilván benne van a pénzügyi helyzet. Némelyik pilótának nagy összegű érvei vannak, a csapatoknak pedig nagyon meg kell gondolnia a döntést, a túlélésük az első, így nekem, pénztelenül, nehezebb a dolgom.” 
“Nyilván én sem örülök, hogy mindig ez van, én is jobban szeretném a nyugodt helyzetet, azt, hogy hosszabb távra megállapodhassak valahol, de ez van. Minden pályafutás különböző, úgy néz ki, az enyémben több csapat, több izgulás van.”
F1: Hülkenberg is annyit keres, mint Räikkönen 13


“A williamses elküldésem nem tört össze, de azért hagyott nyomokat. Egyértelműen rossz élmény volt. És nyilván ez aztán meg is marad az emberben, gyanakvó lesz, kevésbé bízik abban, amit másoktól hall, hiszen korábban már a szemébe hazudtak. Nehezebb már úgy bízni másokban, mint előtte.”
Egyre inkább úgy tűnik, hogy Hülkenberg számára a sauberes folytatás a legjobb opció, erre utal az is, hogy sem ő, sem a csapatfőnök, Monisha Kaltenborn nem kívánt ügyet csinálni Vettel fizetésre vonatkozó megjegyzéséből.
“Nem érzem feladatomnak, hogy minden paddockban elhangzó dolgot kommentáljak” – intézte el röviden Kaltenborn, míg Hülkenberg maga is elismerte, hogy 2014-ben is maradhat a svájci csapatnál:
“Igen, elképzelhető, és igen, szerintem részükről is az. Miért is ne? Jó szériánk van, jó a morál.”