Fernando Alonso a szuzukai versenyből is kihozta a maximumot, a nyolcadik helyről a negyedikig lépegetett előre, de az összetett szempontjából csak a világbajnokavatás időpontját tudta eltolni. Sebastian Vettel előnye 90 pont, amikor már csak maximum százat lehet szerezni, úgyhogy Alonso kimondta, ennyi volt.

“Sok erős versenyző volt előttünk, Kimi személyében hátulról is jött fenyegetés, de összességében jól alakult a verseny” – mondta Alonso. “A negyedik hely jó eredmény, de szerencsénk volt azzal, hogy a Mercedesnek problémái voltak. Pontok és a konstruktőri verseny szempontjából jó vasárnapon vagyunk túl, de nem volt meg a tempónk a dobogóhoz. A forgalom sok mindent befolyásolt, mindig valaki mögött voltam, de a harmadik hely így is nagyon távoli volt.”

“Még ha Vettel a hátralévő összes versenyen kiesik, nekem szinte mindet meg kellene nyernem, szóval csak idő kérdése, hogy Sebastian bajnok legyen. Az összes hátralévő versenyen beleadunk mindent, és ha végül Sebastian nyer, kezet rázok vele.”

Alonsónak és a Ferrarinak már más céljai vannak, annak viszont örülhet, hogy megdöntötte Michael Schumacher rekordját az F1-ben szerzett legtöbb pont kategóriában. “Nekünk már más céljaink vannak, és egyébként is éppen örülök, mert nemrég mondták, hogy most már az enyém a legtöbb F1-ben szerzett pont. Azért a vezető pontszerzőnek lenni nagyszerű érzés, még akkor is, ha tudom, hogy a rendszer változott. De erre a változásra úgysem fog emlékezni senki, amikor valaki engem is megelőz majd.”

Alonso 12 pontot szerzett Japánban, ezzel 1571 pontja van karrierje során, Schumacher 1566-ig jutott. A lista harmadik helyén Vettel áll 1351 ponttal. Schumacher teljesítménye valójában azonban nagyságrendekkel jobb utódainál: az 1566 pontjából 1369-et akkor gyűjtött, amikor még csak 9-10 pont járt a győzelemért. 

A 25 pontos korszakban a hétszeres bajnok csak 197-et tett hozzá korábbi pontszámához, míg Vettel 1226, Alonso pedig 994 pontnál tart a 25 pontos rendszerben. Ha Schumacher eredményeit a mai pontrendszerre konvertáljuk, a hétszeres bajnok német továbbra is toronymagasan vezetne: 3890 pontja lenne.