Amikor Kimi Räikkönen 2012-ben a Forma-1-es visszatérés mellett döntött, nagyon okos szerződést kötött az előző években egyértelműen középcsapatnak számító Lotusszal, a viszonylag szerény alapfizetés mellé eredményprémiumokat kért.


A 2007-es bajnok első évében egy híján minden futamon pontot szerzett, hétszer állt dobogóra, ebből egyszer győztesként, az év végére 207 egységgel a bajnokság 3. helyén zárt. 2013 nagyon hasonlóan alakul eddig, két kiesés mellett egy győzelem, hat 2. és egy 3. hely, 167 pont a mérleg, valószínű, hogy hasonló vagy még jobb eredménnyel fejezi be a második lotusos idényt, mint az elsőt.
Úgy hírlik, Räikkönen a fentieknek köszönhetően mostanra a mezőny egyik, ha nem “a” legjobban kereső versenyzője. “Igen, ez elég valószínű” – reagált a Lotus főnöke, Eric Boullier, amikor a pletykával szembesítették.
“Tudtuk, hogy jó lesz, tudtuk, hogy a csapat is erős lesz, de azt mi sem gondoltuk, hogy ennyire” – mondta nemrég a tulajdonos, Gerard Lopez is.
Hiába keresett jól papíron Räikkönen, a számlán jó néhányszor késve jelent meg a pénz, így a finn végül a Ferrarihoz való visszaszerződés mellett döntött. Az átigazolás meg is rontotta a viszony a Lotus és Räikkönen között, világos, hogy rossz néven vették, amiért elhagyja őket.
Amikor Boullier-t arról kérdezték, mit adott a csapatnak a finn, ő inkább arról beszélt, hogy tőlük mit kapott Räikkönen.
F1: Räikkönen hülyére kereste magát a Lotusszal 3


“Nos, nehéz lenne ezt megmondani. Nélkülünk Kimi F1-es visszatérése egészen másképp festett volna. Képzeljék csak el, mi lett volna, ha a Williamshez igazol és nem hozzánk… Mi mindent Kimire építettünk. Azt hiszem, Lotus-versenyzőként még izgalmasabb lett a szurkolók szemében, még népszerűbb lett.”
“Ha a ralis időszaka után visszavonul, szerintem Kimi Räikkönen mára feledésbe merült volna. Mi adtuk meg az eszközöket ahhoz, hogy újra magabiztos legyen.”