Péntek reggel holtan találták sevillai hotelszobájában Maria de Villotát, aki a Marussiával tavaly júliusban szenvedett súlyos tesztbalesetet. Már az első hírekben felmerült, hogy a természetes halál a 2012-es baleset következménye lehet, ezt megerősítette a család hivatalos közleménye.

“Maria alvás közben távozott közülünk, reggel hat óra környékén” – írta a család. “Halála a 2012 júliusában történt baleset késői neurológiai következménye az igazságügyi orvosszakértő szerint.” A halál közvetlen oka szívinfarktus volt, de már ezt megelőzően, a pilótanő álmában agyvérzés lépett fel. Az asszisztense reggel hét körül talált rá Villotára, de már nem tudta felébreszteni.

“Maria többé nincs velünk, de az öröm és reménykedés üzenetét hagyta hátra, amely segít a családnak ezekben a nehéz időkben.” Villota búcsúztatása Madridban lesz, a legszűkebb családi és baráti körben.

A pilóták szövetsége (GPDA) úgy döntött, hogy a szokásos vasárnapi felvonulás előtt egyperces csenddel emlékeznek a versenyzők de Villotára, sőt a pódiumceremóniát is a pilótanő emlékének szentelik. A mezőnyből már szombaton is többen feltettek a sisakjukra egy csillagot Villota emlékére, a Ferrari és a McLaren a Twitterre is feltöltötte a képeket.