Új büntetés bevezetését fontolgatja az FIA, a szövetség a jövőben öt másodperces plusz idővel szankcionálná a pályaelhagyásokat. Az egyeztetések a Magyar Nagydíjon látott Massa-Grosjean eset után kezdődtek újra, ahol a francia zseniális manőverrel, a négyes (Mansell) kanyarban ment el a ferraris mellett. Apró szépséghiba, hogy közben ha minimálisan is, de négy kerékkel elhagyta a pályát, ezért a felügyelők bokszutca-áthajtásos büntetéssel sújtották.

A döntést még Massa is kritizálta, a brazil szerint sem érdemelt büntetést Grosjean, ő maga nem is “árulkodott” az előzés után. Kényszerhelyzetben voltak a felügyelők is, mert a szabályzat szerint az ilyen vétségekre jelenleg csak a bokszutca-áthajtásos szankció alkalmazható.

Sam Michael, a McLaren sportigazgatója megerősítette, hogy terítéken van az öt másodperces büntetés bevezetése, de arról még megy a vita, hogy milyen formában lehetne bevezetni. “Valójában már egy éve tárgyalunk erről, de néhány napja újraindultak a megbeszélések” – mondta Michael.

“Nehéz az ügy, mert nem könnyű annyira lelassítani, hogy öt másodpercet veszítsen valaki. De egy áthajtásossal akár 15-20 másodpercet is lehet bukni, ami súlyos dolog, ennél az 5 másodperc sokkal jobban hangzik, de hogyan alkalmazzuk? Lehet, kísérleteznünk kell, hogy lássuk, hogyan működik ez versenyen.”

Egy opció, hogy az öt másodpercet a végeredményhez adják hozzá, csakúgy, mint ahogy jelenleg is szokták a bokszutca-áthajtásosnak megfelelő 20 másodpercet. Ez pont azért nem tetszik sokaknak, amiért jelenleg is bírálják a hasonló büntetéseket, vagyis mert utólag megkavarhatja a tényleges célba érési sorrendet.