Nem halogatja tovább az E21-es nyújtott tengelytávú változatának premierjét a Lotus, az Olasz Nagydíjon az erősen módosított autóval indul. Ezzel két célja van a csapatnak: egyfelől az eredmény fontos jelzés lesz arra vonatkozóan, hogy mi várható 2014-től, másrészről a szimulátor megbízhatóságát is pontosan jelzi majd. Ez az első alkalom ugyanis, hogy a Lotus ilyen komoly módosítást szimulátor használatával hajtott végre.

“Muszáj ezt tennünk, mert tesztelnünk kell a rendszerünket” – mondta Eric Boullier csapatfőnök. “A döntéshozás mostanában kissé összetettebbé vált, mert a szimulátoros munka is fontos szerepet játszik benne. Ki kell derítenünk, hogy működik-e egyáltalán. A pilótáknak tetszett a szimulátorban, meglátjuk, hogy élesben is ugyanígy működik-e.”

Boullier szerint az új specifikáció lendületet adhat a Lotusnak az utolsó nyolc versenyre, de azzal többé-kevésbé a csapatfőnök is egyetért, hogy a spái kieséssel Räikkönen vb-álmai elszálltak. A finnt egy leszakadt sisakfólia ütötte ki a versenyből, a rossz helyre szorult fóliától túlmelegedett a fék.

“Nem adjuk fel, de 65 pontot nehéz behozni. Próbáljuk megtartani a pozíciónkat a konstruktőri versenyben, az Európa utáni idénytől többet várunk. Spa és Monza mindig nehéz volt számunkra.”