Bár az elmúlt 3-4 évben mindig egy kicsit bizonytalan volt a Japán Nagydíj sorsa, most úgy tűnik, középtávon rendeződött a kérdés. A versenynek otthont adó Szuzuka tegnap bejelentette, hogy legalább 2018-ig megtartják a nagydíjat.
A pálya elnöke, Szoda Hirosi a héten Londonban tárgyalta meg a szerződéshosszabbítást Bernie Ecclesotne-nal. A felek bíznak benne, hogy a Honda 2015-ös Forma-1es visszatérése is segíti majd a versenyt.
“Nagyszerű, hogy 2015-ben visszatér a Honda az F1-be, meggyőződésem, hogy a Japán Nagydíjra is minden korábbinál nagyobb figyelem irányul majd emiatt” – mondta Ecclestone.
“Az érdeklődés valóban megnőtt a Honda bejelentése óta, de a visszatérés csak két év múlva jön, szóval nem számítunk rá, hogy közvetlenül megjelenne ez a jegyeladásokban” ? fogalmazott egy kicsit óvatosabban Szoda.
Míg japánban jól alakulnak a dolgok, az USA-ban annál kevésbé: az eredetileg idénre tervezett, majd 2014-re áthelyezett New Jersey-i utcai futam valószínűleg a jövő évi naptárból is hiányzik majd. Niki Lauda jó néhány hete bedobta már ezt az információt, de ezúttal maga Ecclestone is kimondta “az ítéletet”.
“Nem tervezünk vele 2014-ben. Nincs meg a pénzük” – nyilatkozta a CNN-nek.
Ezzel együtt azért nem érdemes még biztosra venni New Jersey hiányát, hiszen Ecclestone hasonlóan beszélt az austini Amerikai Nagydíjról is, tavaly nagy sikerrel megrendezett futam sorsa igen hányattatott volt, csak 2011 decemberében kapott zöld utat. 
A direkt az amerikai CNN-nek adott nyilatkozat feltehetőleg inkább jól elhelyezett üzenet, ultimátum Ecclestone részéről.