A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo a Magyar Nagydíj után szokatlanul éles hangú közleményben osztotta ki, tette helyre Fernando Alonsót, aki szerinte nem volt elég alázatos és nem a csapategység szellemében nyilatkozott.  
A spanyol pilóta a Spában csütörtökön igyekezett tisztázni az affért, azt mondja, nincs balhé
“Hamis információk jutottak az elnökhöz. Visszanéztünk minden sajtónyilatkozatot, ma a mindenféle felvevőnek köszönhetően egyszerű ellenőrizni, mit mondott az ember – és semmi olyan nem volt, amit ne mondtam volna már más versenyhétvégéken is, egyszerűen csak igyekeztem hajtani a csapatot, hogy a legjobb teljesítményt hozzuk.” 
“Montezemolo a Ferrari családfője, nagy motivátor, mindenki számára világossá tette, hogy mit vár tőlünk. A nyári szünet jó volt, pihentető, és persze készültünk erre a hétvégére is, naponta beszéltem a csapattal és az elnökkel is.”
Alonso azt állította, hogy Montezemolóval nem is volt téma a Hungaroringen felröppent Red Bull-os átigazolási pletyka.
“Az elnökünk nagyon okos ember, képes különbséget tenni a pletykák és a valódi dolgok között. Ez szóba sem került közöttünk. Mindketten jó ideje az F1-ben vagyunk már, tudjuk jól, hogy a pletykák beindulnak a nyári szünetben.” 
A kérdésre, hogy szerinte mi volt az eset tanulsága, Alonso így felelt: 
“A tanulság az, hogy a Ferrarihoz tartozni külön kihívás és teher, mert a Ferrari a világ legjobb csapata. Az ifjoncteszt is jó példa volt erre. Akkor én azt mondtam, hogy nem megyek el rá, mert nincs mit tesztelni, és máris jött, hogy Alonso rakoncátlankodik, lázad a Ferrari, a Pirelli, a világ ellen. Kimi sem ment a tesztre, de az mókás volt. A McLaren-pilóták sem mentek, az is csak mókás. Ez a Ferrari terhe. Erre utalt az elnök is, és én is.” 
“Aztán ott volt az is, hogy a hétvége során négy sajtótájékoztatót adtam három különböző nyelven, kettő közülük nem az anyanyelvem. És mivel északi vagyok, a spanyolt sem beszélem olyan tökéletesen. Ilyenkor persze előfordulnak hibák, félreértések.”
“De a lényeg, hogy a versenyzésre koncentráljunk, hiszen javulnunk kell, méghozzá közösen, össze kell kapaszkodnunk, hogy megnyerhessük a bajnokságot. A csapat minden tagjának egy irányba kell húzni, maximálisan kell összpontosítani, nem szabad hibázni.”