Ha nem lenne elég Bernie Ecclestone-nak, hogy július közepén a müncheni ügyészség hivatalosan is vádat emelt ellene a Gerhard Gribkowsky-féle vesztegetési botrányban, most újabb bírósági ügye kezdődik az üzletembernek. Ezúttal egy londoni bíróságon kell bemutatnia azokat a dokumentumokat, amelyek a Forma-1 legutóbbi tulajdonosváltásának részleteit rögzítik.

A pert a Constantin Medien német médiacsoport indította, amely 171 millió dollárt követel amiatt, hogy az F1 értékét jelentősen alulbecsülték, amikor 2006-ban eladták a CVC-nek. Ebben a már elítélt bankár, az Ecclestone-tól 50 millió dolláros csúszópénzt kapott Gribkowskynak is szerepe volt, ő értékelte alul a Bayern LB részesedését. A Constantin Medien ezen azért bukott, mert szerződésben állt a bankkal, és az eladásból származó pénz bizonyos hányada őket illette.

A botrányok is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Ecclestone inkább előbb, mint utóbb távozik az F1 éléről, de a sok kétes üzleti tranzakció ellenére is vannak támogatói a paddockban. “Soha nem feledkezhetünk el arról, hogy ő juttatta a Forma-1-et arra a magas szintre, ahol most van” – fogalmazott például Sebastian Vettel a Bildnek. “Nagyon sokat tett ezért a sportért, nagyon sok éven keresztül” – mondta a mercedeses Nico Rosberg.

Találgatások szerint akár a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner is Ecclestone utódja lehet, ő maga azonban nem foglalkozik a pletykákkal. “Köszönöm szépen, csak arra koncentrálok, amit jelenleg is csinálok. Remélem, hogy Ecclestone még sokáig marad, jelenlegi formájában elképzelhetetlen az üzlet nélküle” – hárított Horner.