Pár héttel ezelőtt még úgy tűnhetett, hogy a 2014-es Forma-1-es rekordhosszúságú, 22 futamos lehet, de mostanra már az is kétségesnek látszik, hogy az idei 19-es számot tartani lehet.
Beszáll ugyan Ausztria, de kipottyan India, valószínűleg Korea, és a két régebben tervezett futam közül is mindkettő jövője sötét. New Jersey idénről már kidőlt, Niki Lauda pedig pár napja azt mondta, tudomása szerint jövőre sem lesz ott utcai futam, a szocsi Orosz Nagydíj pedig nem is pályázott hivatalosan.
Két napja még arról beszéltek, hogy a téli olimpia helyszíneit is érintő pálya építése az ütemterv szerint halad, de csütörtökön kiderült, hogy a versenyszervező Omega és az Orosz Autósport Szövetség (RAF) pénzügyi kötelezettségvállalási vitája miatt az RAF egyszerűen nem adta le a Nemzetközi Automobil Szövetségnél a 2014-es rendezésre szóló pályázatot a szerdai, július 31-ei határidőre. A hírt maga az orosz szövetség jelentette be, hozzátéve, hogy ennek ellenére a maguk részéről készek a futam 2014-es rendezésére. 
Az FIA határidejétől elvileg ettől csak “vis maior” esetén lehet eltekinteni. A Forma-1-es világbajnokságot felügyelő szervezet szóvivője hivatalosan nem volt hajlandó megerősíteni az orosz jelentkezés hiányát és annak következményeit, annyit azonban általánosságban elmondott, hogy pályázat késedelmes leadása valóban ronthatja egy-egy verseny megrendezési esélyeit.
Az Omega és az RAF vitájának hátterében a nagydíj jogait illető nézeteltérések mellett az áll, hogy a szövetség a rendező cégtől várja a pályabírók, marshalok képzéseinek, tanfolymainak finanszírozását.