Elege van a Pirellinek abból, hogy folyamatosan magyarázkodnia kell a gumik miatt, a 2014-es idényre ezért kiszámíthatóbb, Paul Hembery motorsport-igazgató megfogalmazása szerint konzervatívabb abroncsokat készít a cég. Ez, persze, egyelőre csak terv, mert a Pirelli szerződése az év végén lejár, és egyelőre nincs hír a hosszabbításról, bár valószínűleg minden érdekelt hajlik a folytatásra.

A helyzet furcsasága, hogy éppen a csapatok és az FIA kértek a Pirellitől olyan gumikat, amelyek gyorsabban kopnak, és ezzel izgalmasabbá tehetik a versenyeket. Különösen az idei keverékek lettek kiszámíthatatlanok, az ezzel kapcsolatos csatározásokba pedig belefáradt a Pirelli.

“Ha úgy adódik, hogy lesz rá lehetőségünk, akkor nagyon konzervatívak leszünk jövőre” – jelentette ki Hembery. “Szerintem vissza is kell vennünk, hogy a csapatok megbirkózzanak az új szabályok és a teljesen átalakuló F1 kihívásaival, aztán ha minden lenyugszik, esetleg változtathatunk a koncepción újra. Nem lenne szerencsés az új motorokkal küzdő csapatokat nehezen kiismerhető gumikkal is összezavarni.”

A Pirelli jövőre annyira nem szeretne gumidrámákat, hogy erősen lobbizik idény előtti tesztekért. Ennek részeként már rögtön a Brazil Nagydíj után tesztelnének az olaszok, hogy tökéletesen fel tudjanak készülni a 2014-es idény várható nehézségeire. Akár 2013-as autókat is kaphat a Pirelli, amelyekkel a leghasznosabb munkát tudná végezni. “Ha rendesen tesztelhetünk, akkor biztosan nem lesznek kellemetlen meglepetések a gumikkal kapcsolatban” – fogalmazott Hembery.