F1: Éberen várják a hétvégét a csapatok 1
F1: Éberen várják a hétvégét a csapatok 2

F1: Éberen várják a hétvégét a csapatok

F1: Éberen várják a hétvégét a csapatok

F1: Éberen várják a hétvégét a csapatok 5
F1: Éberen várják a hétvégét a csapatok 6
Fotó megosztása:
F1: Éberen várják a hétvégét a csapatok 7

2011-ben, az arab népek tavaszán lefújták a Bahreini Nagydíjat, de tavaly a feszült hangulatban is megtartották a versenyt. A 2012-es hétvégét tüntetések, utcai zavargások kísérték, sőt a Force India és a Sauber csapattagjai kisebb, de ijesztő incidenseket is megéltek.
Idén sincs nyugalom a közel-keleti királyságban, vasárnap a “Február 14.” nevű radikális ellenzéki csoport házi készítésű bombákat robbantott a főváros üzleti negyedében, a Manamát környező falvakban itt-ott tüntetések zajlanak, kedden pedig a rendőrök egy középiskolában oszlatták kemény kézzel az egyik diáktársuk letartóztatása miatt demonstráló fiatalokat.
A különböző vérmérsékletű ellenzékiek természetesen mind aktívabbak a héten, ugyanis a Forma-1-es nagydíj egyértelműen a királyi családhoz kötődik, a rezsim legfőbb kirakatrendezvénye. A legnagyobb, mérsékelt ellenzéki blokk, az al Wefaq mára, csütörtökre és péntekre is – hangsúlyozottan békés – tüntetéseket szervez, az utóbbira több tízezer embert várnak. A tömegben persze ott lehetnek a bajkeverők is.
A csapatok is tisztában vannak vele, hogy nem lesz tökéletes nyugalom, így a megszokottnál elővigyázatosabban várják a hétvégét.    
“A csapat éber lesz és ésszerű elővigyázatossági lépésekkel készül, de alapvetően ugyanúgy állunk ehhez a hétvégéhez, mint bármelyik másikhoz” – közölte a címvédő Red Bull szóvivője a BBC-vel.
A McLaren a Force Indiához hasonlóan a pályához közel eső szállásban látja megoldást: “A csapat a pálya közvetlen közelében, egy nagyon jó biztonságú hotelben száll meg, ezen kívül nem érezzük szükségét különleges lépéseknek.”
A Williamsnél így nyilatkoztak: “Bahreinben is szokásos biztonsági intézkedéseinkhez tartjuk magunkat, a józan észre hagyatkozunk, másképp nem készülünk.”
A Mercedesnél azért komolyabban veszik a helyzetet: “A dolgozóink biztonsága a legfontosabb szempont, és követjük a (brit) külügyminisztérium régióra vonatkozó útmutatásait. A tavalyihoz hasonló biztonsági intézkedéseket tettünk, de érthető, ha ezekkel kapcsolatban nem megyünk részletekbe.”