Jövőre mutatkoznak be az új V6-os turbómotorok a Forma-1-ben, amelyek hangjáról régóta folyik a vita. Az biztosnak tűnik, hogy nem szólnak úgy, mint a mostani V8-asok, Bernie Ecclestone pedig nem szeretné, ha rajongókat csalódás érné a következő idényben.

A versenyszervezők is aggódnak, különösen az ausztrál Ron Walker. “Ezek a V6-osok úgy szólnak, mint egy fűnyírómotor. Foggal-körömmel küzdeni fogunk ez ellen” – jelentette ki a promóter. Ecclestone szerint a szokatlan hang annak köszönhető, hogy az új motorok alacsonyabb fordulatszámon dolgoznak.

“Amit Ron szeretne, hogy a motorok 16 ezres fordulatszámon pörögjenek. Nos, az már kiderült, hogy 16 ezerre nincs esély. Akkor sem képesek erre, ha tudnánk annyi benzint tölteni az autókba, amennyit ez igényelne.”

“De talán van kiút, esetleg meg tudjuk oldani, hogy olyan hangjuk legyen, mint a mostani motoroknak. Mesterségesen, hanggenerátorokkal ráerősíthetünk a dologra.”

Erről a megoldásról Walker is beszélt. “Még 2011-ben beszélgettem az FIA-elnök Jean Todttal, és szóba került, hogy akár hibridek is jöhetnének a Forma-1-be. Kérdeztem, hogy mi lesz hanggal? Erre Jean annyit mondott, hogy legfeljebb felszerelnek valami dobozt az autók hátuljára. Szent Isten!”