F1: Tragaccsal kezd a McLaren 2

Bár a Mercedesnél perceken belül két műszaki hiba is akadt a második szabadedzés végén Melbourne-ben, Lewis Hamilton megkönnyebbülhetett, amikor az eredménytáblára tekintett, hiszen volt csapata egészen siralmasan kezdett.
Az Ausztrál Nagydíj péntek délutáni gyakorlásán Jenson Button 2,3, Sergio Perez 2,6 másodperccel volt lassabb az élen záró Sebastian Vettelnél, az MP4-28-as teljesen versenyképtelennek tűnik. A csapatfőnök, Martin Whitmarsh azt mondta, a mai “az egyik legnehezebb nap”, amivel idénykezdetkor valaha is szembesült.
“Hiányzott az általános tapadás, a kiszámíthatóság, alulkormányzott volt az autó, rossz volt az úttartása. Szóval nehéz nap, amely során semmit sem sikerült javulnunk, ez pedig aggasztó. De sok adatunk van, a csapat egész éjjel dogozik majd, remélhetőleg javulunk holnapra! Mindenesetre kiábrándító napunk volt” – mondta a főnök. 
A 2012-es idény a McLaren a leggyorsabb autóval zárta, de a riválisoktól eltérően Wokingbane nem azt finomították tovább idénre, teljesen új járgányt terveztek. Baklövés volt?
“Nagyon sok mindent módosítottunk az autón, és egyelőre még nem tudjuk, hogyan hozzuk ki belőle a legtöbbet. De az idény mostantól november végéig tart, addig kell fejlesztenünk az autót. Persze kényelmesebb versenyképesen kezdeni a szezont, megtettük ezt már korábban. Most elég nehéz a helyzet, de erős csapat vagyunk, összeszedjük magunkat.”
“Úgy gondoltuk, ahhoz, hogy egészen az idény végéig képesek legyünk fejleszteni, előbb át kellett alakítani az autót. Ez persze rizikós, de így döntöttünk. Továbbra is hisszük, hogy van fejlesztési potenciál az autóban, csak még nem ismerjük annyira, mint a korábbi modellt.”
“Nyilván ha csak a tavalyi autóval foglalkoztunk volna, akkor pillanatnyilag gyorsabbak lennénk azzal, de kérdés, hogy lenne-e benne fejlődési lehetőség egészen az év végéig.”
Jenson Button a pénteki nap után azt mondta, hogy már a pontszerzés is nagy eredmény lenne a vasárnapi futamon.
“A mai nap alapján szerintem a pontszerzés is nagy dolog lenne számunkra. Világos, hogy nem vagyunk gyorsak. Nem tűnik jónak az autó, fel van adva a lecke” – mondta a háromszoros melbourne-i győztes.
“Az utolsó teszten is hiányzott a tempónk, a többiek közelébe sem tudtunk jutni. Több mint egy másodperccel le voltunk maradva akkor, most meg még többel. Ez így nem jó. Mindig reménykedünk, hogy az első futamon, a melegebb körülmények között jobb lesz a helyzet, de most nem így lett. Elég sok gond van az autóval, de biztos vagyok benne, hogy tudunk majd javulni.”