Míg a McLaren csúnyán felsült, a többi élcsapatnak egész jól alakult az első edzésnapja Ausztráliában, a Lotusnál is elégedettek. Kimi Räikkönen a 4. időt érte el a második gyakorláson, csak négytizeddel volt lassabb Sebastian Vettelnél. A finn szerint még közelebb kerültek az élmezőnyhöz.
“Azt hiszem, 2012 utolsó futamaihoz viszonyítva is közelebb vagyunk mostanra. Láttuk, hogy Vettel gyors volt ma, de a többiek mind szorosan együtt vannak. Persze ez csak az első péntek, majd meglátjuk, hogy alakul az első két verseny” – mondta, hozzátéve, hogy a Lotusban még van fejlődési lehetőség a hétvége további részére. 
“Naná, még jócskán javulhatunk. A Red Bull gyors volt a keményebb keveréken, szóval valószínű, hogy a szuperlágyon még gyorsabbak lesznek, de sose lehet tudni. Pár másik csapat nem sokat javult a szuperlággyal sem. De mindegy is, a futam úgyis más tészta, ma még csak péntek volt.”
A technikai igazgató, James Allison elégedetten értékelt: “Jó kezdés volt. Az autó megbízható és viszonylag gyors, de úgy gondoljuk, még több is van benne. Összességében sikeres nap volt a tervezett program szempontjából, kipróbáltuk mindkét gumikeveréket, a legfrissebb aerodinamikai csomagot és pár beállítási opciót is. Van még dolgunk, de egyértelműen az élmezőnyben vagyunk, ami jó előjel a hétvégére.”
A Lotus csapatfőnöke, Eric Boullier egyébként az edzések utáni sajtókonferencián tisztázta, hogy Melbourne-ben nem alkalmazzák a már tavaly óta fejlesztgetett passzív dupla DRS-t, és egyelőre nem is tudják, mikor vetik be a megoldást.