Az egykori BMW- és Lotus-pilóta Robert Kubica két évvel ezelőtt szenvedett súlyos, életveszélyes sérüléseket egy kis olasz raliversenyen. A lengyel alaposan összetörte magát, legkomolyabban a jobb karja sérült.
2011 folyamán úgy tűnt, az is csoda lesz, ha Kubica valaha utcai autót vezet majd, de tavaly már jó néhány komolyabb ralin indult és győzött, ma pedig épp a Mercedes DTM-járgányát teszteli Valenciában.
A 28 éves versenyző továbbra is hangsúlyozza, hogy együléses formaautóval még nem bírna, a karja és keze nem tud elég finoman mozogni a szűk helyen, de az F1Racingnek nemrég adott interjújában már pozitívan beszélt arról, hogy valamikor visszatérhet a Forma-1-be is. 
“Továbbra is hiszek benne, hogy visszatérhetek. Nem csak álom. Pillanatnyilag még nehezemre esne formaautót vezetni, de nem annyira, mint kívül tűnhet. Napról napra, raliversenyről raliversenyre, tesztről tesztre egyre kevésbé érzem magam korlátozva, a cél, hogy végül újra normálisan tudjak vezetni. Azt hiszem, a tempóval nem lenne gondom” – mondta.
“Vezetés közben arra koncentrálok, el is felejtem a korlátaimat. A sérüléseim miatt már soha nem érem el a 100 százalékát a régi formámnak, de bízom a javulásban. Ha legalább 80 százalékosan tudom forgatni és hajlítani kezemet, akkor szerintem visszatérek a Forma-1-be.”